Με βασικό θέμα την προστασία της ονομασίας της φέτας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), συνεδρίασε το μεσημέρι η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Με βασικό θέμα την προστασία της ονομασίας της φέτας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), συνεδρίασε το μεσημέρι η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτροφών.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κατέληξαν στη διαμόρφωση μίας ενιαίας γραμμής για την καταγγελία της συμφωνίας CETA, ενώ αποφάσισαν και την ανάληψη πρωτοβουλιών διεκδίκησης της προστασίας της φέτας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε τη φέτα ως το «λευκό χρυσό» της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων ότι η CETA σημαίνει ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας.
«Αυτό συμβαίνει διότι εδώ και κάποια χρόνια, στον Καναδά παράγεται παράνομα φέτα, εντούτοις με τη CETA δίνεται η δυνατότητα να παράγουν νόμιμα φέτα» έσπευσε να εξηγήσει.
Συνέχισε μάλιστα, υπογραμμίζοντας ως «το πρόβλημα είναι πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα “πνίξουν” την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας».
Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «στη φάση που βρισκόμαστε, μάλλον μάς χρειάζεται ο προστατευτισμός παρά το άνοιγμα των αγορών, το οποίο μας καταστρέφει» και διευκρίνισε ότι «η φέτα είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται με πρόβειο γάλα και ενδεχομένως με κατσικίσιο, από συγκεκριμένες ράτσες και σε συγκεκριμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με καθορισμένο κλίμα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ