Μετά την πυρηνική καταστροφή η ανθρωπότητα ζει πλέον σε δορυφόρους γύρω από τη Γη. Εκατό έφηβοι εγκληματίες, στην τηλεοπτική σειρά «Τhe 100», εξορίζονται στην καταστραμμένη Γη, όπου πρέπει να επιβιώσουν ανάμεσα σε μεταλλαγμένους, μια μυστηριώδη τεχνητή νοημοσύνη και άγριες φυλές επιζώντων, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Μετά την πυρηνική καταστροφή η ανθρωπότητα ζει πλέον σε δορυφόρους γύρω από τη Γη. Εκατό έφηβοι εγκληματίες, στην τηλεοπτική σειρά «Τhe 100», εξορίζονται στην καταστραμμένη Γη, όπου πρέπει να επιβιώσουν ανάμεσα σε μεταλλαγμένους, μια μυστηριώδη τεχνητή νοημοσύνη και άγριες φυλές επιζώντων.
Αν ήσουν ο μοναδικός επιζών, τι θα έκανες;
Ο Φιλ στη σειρά «Τhe last man on earth» κάνει τον κόσμο την προσωπική του παιδική χαρά, παίζει μπόουλινγκ με οχήματα κατεδάφισης, γεμίζει πισίνες με αλκοόλ και γενικά περνάει ζάχαρη.
Ζάχαρη περνούν και στο υπερ-σίριαλ «Silicon Valley» της ΗΒΟ, που διακωμωδεί τη ζωή στο κέντρο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπου στήνουν χορό εκατομμύρια δολάρια.
Αν ενώσεις τα τρία σίριαλ σε ένα, έχεις τους «Survivalistes», τους σπεσιαλίστες της επιβίωσης ή τουλάχιστον αυτούς που προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου ή μια μεγάλη καταστροφή, πυρηνική ή φυσική. Δεν είναι μέλη αίρεσης, ούτε πατούν με το ένα πόδι έξω από τη Γη. Στη Silicon Valley λιάζονται τούτοι οι γιοι. Στελέχη και επενδυτές μαθαίνουν να αναζητούν τροφή στη φύση. Οι πρόγονοι μέσα τους βρίσκουν τη λύση.
Ο 33χρονος Στιβ Χόφμαν, συνιδρυτής της Reddit των 600 εκατ. δολ., έκανε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια, για ν’ αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του χωρίς να φορά γυαλιά. Στο σπίτι του έχει αποθηκεύσει όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα. Την πυρηνική απειλή με τα όπλα θα την αντιμετωπίσει; Ο θεός της τεχνολογίας ας τον φωτίσει.
Όπως και τον διευθυντή μιας ψηφιακής πλατφόρμας που προτιμά τα τόξα ή άλλον που δεν του φτάνει το καταφύγιο, αλλά έχει κι ένα ελικόπτερο έτοιμο ανά πάσα στιγμή να απογειωθεί, και κάποιους που αγοράζουν σπίτια ή εκτάσεις ανά τη Γη, με ιδιαίτερη προτίμηση τη Νέα Ζηλανδία, γιατί ανάμεσα στ’ άλλα υπάρχει... ελευθεροτυπία. Οπωσδήποτε, κρίσιμη παράμετρος στην αυγή της «τελευταίας ημέρας».
Το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είχαν ανακαλύψει το νεομινιμαλισμό. Το 2017, που ο κόσμος γύρισε ανάποδα, ανακαλύπτουν ό,τι δυστοπικό. Λογικό. Από το όραμα και τη φαντασία απέκτησαν περιουσία. Γνωρίζουν πόσο ευαίσθητη στις επιθέσεις είναι η τεχνολογία. Μία μεγαλύτερη ανησυχία δίνει στη ζωή των insiders ουσία ή τους κατατάσσει στους λοξούς της Ιστορίας; Όλα είναι θέμα αναλογίας.