Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) που ανοίγει την αυλαία του σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ «The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!» του Πολ Ντάγκντεϊλ, και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου.
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) που ανοίγει την αυλαία του σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ «The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!» του Πολ Ντάγκντεϊλ, και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου.
Στην ταινία, το θρυλικό συγκρότημα περιοδεύει στη Λατινική Αμερική και για πρώτη φορά ροκάρει στην Κούβα, παρασύροντας το κοινό σε μια ξέφρενη γιορτή γεμάτη μουσική και παλμό.
Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
«Man at Home»
Το ντοκιμαντέρ «Man at Home» του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Κουκούλη και του Στρατή Βογιατζή, εμπνευστή και μέλους των Caravan Project, επιλέχθηκε και θα προβληθεί στο 19ο ΦΝΘ.
Η μουσική των Alcalica συνοδεύει ηχητικά την ιστορία του Μάσσιμο που αφηγείται το ντοκιμαντέρ, το οποίο κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 4 Μαρτίου στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (5.45μ.μ). Την Κυριακή 5 Μαρτίου, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», (Αποθήκη 1, Λιμάνι), στη 1 το μεσημέρι.
Ο Μάσσιμο από την Αιθιοπία ζει σαν άστεγος σε ένα πάρκο στην περιοχή του Βοτανικού, στο κέντρο της Αθήνας. Περνά τις ώρες τους ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα μέσα στο παράπηγμά του και αναζητά την τροφή αλλά και υλικά για τα έργα του στους κάδους απορριμμάτων ενός σουπερμάρκετ. Μοναδική έμψυχη συντροφιά του είναι μια γάτα. Καπνίζει από τις γόπες των τσιγάρων που πετάνε από τα αυτοκίνητα γύρω του και περιφέρεται ανάλαφρα και φευγαλέα ανάμεσα στην τυπική πραγματικότητα και στον δικό του ουτοπικό και βαθιά βιωμένο προσωπικό του χώρο.
Όπως ένας μοναχός αφοσιώνεται στον δικό του προσωπικό δρόμο, έτσι και ο Μάσσιμο βιώνει την προσωρινή του κατάσταση ως μια διαδικασία ενδυνάμωσης της συνειδητότητάς του, ως μια εμπειρία μύησης μέσα στον ίδιο του τον εαυτό.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία, σενάριο: Στρατής Βογιατζής και Κωνσταντίνος Κουκούλης, διεύθυνση φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, εταλονάζ: Μιχάλης Ρίζος, ηχητικός σχεδιασμός: Λεωνίδας Δανέζης, μίξη ήχου: Βάλια Τσέκου, μουσική: Alcalica, παραγωγή: caravan project, χορηγός: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Σόλων, ταξίμι στο χρόνο»
Ο ερασιτέχνης αυτοδίδακτος τραγουδιστής Σόλων Λέκκας πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Σόλων, ταξίμι στο χρόνο» του Γιάννη Αδρίμη.
Ο Σόλωνας Λέκκας, που γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή της Λέσβου, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ερασιτέχνη, αυτοδίδακτου τραγουδιστή. Τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης, μικρασιάτικα καθώς και αμανέδες.
Χτίστης και λιθοξόος στο επάγγελμα, πρεσβεύει μια εποχή που χάνεται και που με την χαρακτηριστική φωνή του την τραγουδάει και την προσφέρει απλόχερα στις επόμενες γενιές, μεταφέρει με τους αμανέδες τον διαχρονικό επίγειο πόνο του ανθρώπου, διασώζοντας μουσικούς θησαυρούς που έχουν μπολιαστεί στο χώμα της Λέσβου και γενικότερα στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιάννης Αδρίμης, κάμερα: Δημήτρης Αχλιόπτας, Γιάννης Αδρίμης, αρχειακό υλικό (Λέσβος 2003): Αλεξάνδρα Σαλίμπα, μοντάζ: Γιάννης Αδρίμης, επεξεργασία ήχου: Δημήτρης Γαβαλάς, εταλονάζ: Μιχάλης Ρίζος, βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Caillaux, βοηθός μοντάζ: Δημήτρης Αχλιόπτας, υποτιτλισμός: Λήδα Κεφαλά.
Στο «Πέραν» έπαιξαν οι μουσικοί: Σόλων Λέκκας (φωνή), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Αποστόλης Τσαρδάκας (κανονάκι), Γιώργος Ψάλτης (βιολί).
Παραγωγή: caravan project, χορηγός: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]