Ικανοποίηση για τη συμμετοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι εκεί όλα τα στοιχεία για την κατάσταση και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ικανοποίηση για τη συμμετοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι εκεί θα βρει όλα τα στοιχεία για την κατάσταση και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Παρά τις διαφορές καταβάλλουμε προσπάθεια να βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, ερωτηθείς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε πως παρά τις υπαρκτές διαφορές, καταβάλλεται από κοινού προσπάθεια με τον Πρωθυπουργό, πάντα μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και διάλογο στην Βουλή, να βρίσκεται η ισορροπία, με το κάθε κόμμα να διατηρεί τις θέσεις του και την αυτονομία του σε επιμέρους ζητήματα, επί των οποίων δεν υπάρχει πάντοτε ταύτιση απόψεων.
«Καλή εξέλιξη η συμμετοχή Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών»
Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του κ. Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη που με χαροποιεί» και εξήγησε ότι ο κ. Φίλης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να σχηματίσει πλήρη εικόνα από τους Αρχηγούς των Όπλων για τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι ενώ παλαιότερα οι προμήθειες ξεκινούσαν από τον υπουργό και η υπηρεσία χρησιμοποιείτο για να «ξεπλύνει τον υπουργό», τώρα πλέον, η διαδικασία ξεκινά από τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ακολουθείται διαφανής διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού με την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο κ. Καμμένος είπε ότι κατά την γνώμη του πρέπει να προχωρήσει η ποινική διερεύνηση τυχόν ευθυνών για την υπόθεση.
«Κόκκινη γραμμή να μη χρεοκοπήσουν οι Έλληνες»
Ερωτηθείς για την «κόκκινη γραμμή» των εν εξελίξει συζητήσεων με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας είπε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι να μη χρεοκοπήσουν οι Έλληνες», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ είναι πιο ελαστικοί σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα φορολογικά κίνητρα.
Επικρίσεις κατά Κυρ. Μητσοτάκη
Ο κ. Καμμένος παράλληλα επέκρινε έντονα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε, αν ήταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη θα ψήφιζε την αξιολόγηση, καθιστώντας, ταυτόχρονα, υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Πρόσθεσε ότι από άποψη τακτικής, ήταν σωστότεροι οι χειρισμοί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και επισήμανε ότι η τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί σε παραλογισμό, καθώς από τη μία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά το κλείσιμο της συμφωνίας και από την άλλη, λέει ότι δεν θα την ψηφίσει και ζητά εκλογές.
Αναφερόμενος στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η μεν κυβέρνηση στέκεται στην συμφωνία που υπεγράφη το 2015 και διαπραγματεύεται σκληρά εντός του πλαισίου της, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να δεχθεί ό,τι προτείνουν οι δανειστές, λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία.
«Παρά φύση η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ»
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «παρά φύση» τη συνεργασία της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί αναβρασμός που μεταξύ άλλων, οφείλεται και στις επιλογές στελεχών που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, και συνιστούν την επιβολή μιας ηγετικής ομάδας η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τα ιδεολογικά «πιστεύω» αρκετών στελεχών της Ν.Δ. «Πάντα υπήρχαν ομάδες στην ΝΔ, υπήρχαν όμως συμφωνίες κυρίων και κάποια όρια» ανέφερε.
«Η χώρα είχε περιθώρια μεγαλύτερης πίεσης στους εταίρους ακόμη και το 2012»
Κληθείς να κάνει μια αποτίμηση της πορείας της χώρας από το 2010 και εντεύθεν, ο κ. Καμμένος είπε ότι το 2010, ακόμα και το 2012, η χώρα είχε περιθώρια άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στους εταίρους και πιστωτές.
Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2015, οι δανειστές είχαν τη λογική «αφήστε τους (την ελληνική κυβέρνηση) να φάνε το κεφάλι τους, θα έλθουν οι άλλοι και θα τα υπογράψουν όλα», σημειώνοντας ότι δεν υπολόγιζαν πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει. Είπε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2015 υπήρξε, πλέον, γεωπολιτική παρέμβαση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην στάση ορισμένων χωρών στην Ευρώπη.
Για τον Γ. Βαρουφάκη
Σε δημοσιογραφική παρατήρηση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ανέφερε: «Τώρα μου ζητάτε να πω τι πήγε στραβά σε ένα γάμο. 'Αστα να πάνε...».
«Σε υψηλό βαθμό επαγρύπνησης οι Ένοπλες Δυνάμεις»
Σε ερώτηση για την κλιμακούμενη ένταση και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκτελούν το χρέος τους στο ακέραιο και βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επαγρύπνησης. Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έχουν πλέον σαφή εικόνα της τουρκικής προκλητικότητας και παρέπεμψε στις «σκληρές» ειδικές αναφορές στις οποίες έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας τη στάση της Τουρκίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ