Κόσμος
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 14:18

ΠΓΔΜ: Για οσμή πραξικοπήματος από τον πρόεδρο Ιβανόφ μιλούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Με οργή ενάντια στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ αντέδρασε ο ηγέτης της κεντροαριστερής SDSM Ζόραν Ζάεφ, δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, μετά την άρνηση του αρχηγού του κράτους να του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Με οργή ενάντια στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ αντέδρασε ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος SDSM, Ζόραν Ζάεφ, δεύτερου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, μετά την άρνηση του αρχηγού του κράτους να του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

O κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος» από πλευράς του προέδρου της χώρας, ώστε να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας από την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό - δεξιό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, αρνήθηκε την εντολή στους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία τους με αλβανικά μειονοτικά κόμματα απειλεί τον «μακεδονικό εθνικό χαρακτήρα» της χώρας.

Τμήμα της συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα είναι η νομοθέτηση της ευρύτερης χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι δεν θα δώσει ποτέ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε οποιονδήποτε υποστηρίζει «μια πλατφόρμα η οποία υπονομεύει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία» της ΠΓΔΜ.

naftemporiki.gr