Υγεία
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 13:29

Αποτελεσματική η επέμβαση σε δύσκολες περιπτώσεις παλινδρόμησης

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι η εγχείρηση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού στην πενταετία από αυτήν σχεδόν το 85% των ασθενών δεν έχουν πια συμπτώματα και δεν λαμβάνουν φάρμακα γι’ αυτήν, το 10% παραμένουν χωρίς συμπτώματα με τη συνδρομή φαρμάκων και μόνο το 5% έχουν μερική ή, σπανιότερα, πλήρη υποτροπή των συμπτωμάτων τους.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι η εγχείρηση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού στην πενταετία από αυτήν σχεδόν το 85% των ασθενών δεν έχουν πια συμπτώματα και δεν λαμβάνουν φάρμακα γι’ αυτήν, το 10% παραμένει χωρίς συμπτώματα με τη συνδρομή φαρμάκων και μόνο το 5% έχουν μερική ή, σπανιότερα, πλήρη υποτροπή των συμπτωμάτων τους.

Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά, ο Δρ. Νικηφόρος Μπαλλιάν, γενικός χειρουργός με εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική οισοφάγου, επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από το χειρουργείο, στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνιστώνται από τους θεράποντες ιατρούς και ορισμένα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, όπως για παράδειγμα να αποφεύγουν τα μεγάλα και βαριά γεύματα, να διακόψουν το κάπνισμα, να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς και να αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον γιατρό, 2 στους 10 ενήλικες υποφέρουν από «καούρες» καθώς το περιεχόμενο του στομάχου τους παλινδρομεί προς το λαιμό τους. Αυτό λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οφείλεται στη δυσλειτουργία ενός μυός που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και λειτουργεί σαν βαλβίδα μονής κατεύθυνσης. Η δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μπορεί να οφείλεται σε νόσους όπως η παχυσαρκία και η διαφραγματοκήλη, σε διατροφικούς παράγοντες και σε επιβαρυντικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

Επίσης, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει παρατηρηθεί και στις περιόδους εγκυμοσύνης καθώς διαταράσσεται η λειτουργία του σφιγκτήρα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση είναι παροδική και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Οι ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν με τα φάρμακα, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδοσκόπηση (οισοφαγοσκόπηση και γαστροσκόπηση) και σε αρκετές περιπτώσεις, η θεραπεία εκλογής είναι η εγχείρηση, με την οποία ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία νέα «βαλβίδα» ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι. Με την επέμβαση μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα «βαλβίδα» στη θέση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία θα αποτρέπει πλήρως και μόνιμα την παλινδρόμηση. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με περιτύλιξη του ανώτατου σημείου του στομάχου (λέγεται θόλος) γύρω από το σημείο όπου ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι (λέγεται γαστροοισοφαγική συμβολή).

Η χειρουργική θεραπεία, όπως τονίζει ο γιατρός, καταπραΰνει κατά 95% τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, αλλά στους ασθενείς με άτυπα συμπτώματα η επιτυχία είναι λίγο μικρότερη, γιατί μερικές φορές αυτά δεν οφείλονται μόνο σε παλινδρόμηση αλλά και σε κάποιο άλλο υποκείμενο πρόβλημα.