Η υπόθεση της προφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
Η υπόθεση της προφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γκιουτζέλ με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
«Πικρή και απογοητευτική» τη χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ ο ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για «δύσκολους καιρούς στις γερμανοτουρκικές σχέσεις».
Μετά από δύο εβδομάδες αστυνομικών ερευνών οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην προφυλάκιση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γκιουτζέλ, o oποίος έχει γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, επιρρίπτοντάς του κατηγορίες για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση του λαού σε μίσος».
O κ. Γκιουτζέλ συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί φθάσει έως και τα πέντε χρόνια.
Η υπόθεση Γκιουτζέλ έχει πάντως προκαλέσει σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γκιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών. «Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γκιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Σε νέα κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου, καθώς επίσης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γκιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Η υπόθεση Γκιουτζέλ «φωτίζει με εκτυφλωτικό τρόπο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης», ανέφερε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών.
Ο - επίσης σοσιαλδημοκράτης, όπως ο κ. Γκάμπριελ - Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», κατηγορώντας ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους εκείνους που της είναι δυσάρεστοι. Τόνισε δε ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατη.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις δημοσιογραφικών ενώσεων. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζ Γκιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος τους ως παράλογες.