Το «Moonlight», βασισμένο στο θεατρικό έργο «In moonlight black boys look blue» του Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, το δράμα του Μπάρι Τζένκινς, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 89η τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
Το «Moonlight», το δράμα του Μπάρι Τζένκινς, που βασίζεται στο θεατρικό έργο «In moonlight black boys look blue» του Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 89η τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
«Λάθος για Όσκαρ»
Η 89η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που ο Γουόρεν Μπίτι έκανε ένα «λάθος για Όσκαρ», καθώς διάβασε λάθος τον νικητή του βραβείου της σπουδαιότερης κατηγορίας.
Ο 79χρονος ηθοποιός, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την Φέι Ντάναγουεϊ για την απονομή του βραβείου, άνοιξε τον φάκελο και βρήκε λάθος πληροφορία ή μπερδεύτηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί στη σκηνή η ομάδα του «La La Land» αντί του «Moonlight» για να παραλάβει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας!
Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής και αυτογνωσίας
Στο βραβευμένο με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας «Moonlight», οι Μαχερσάλα Άλι, Ναόμι Χάρις, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ντουάν Σάντερσον και Τρέβαντ Ρόουντς ξετυλίγουν μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής και αυτογνωσίας, η οποία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός μαύρος ομοφυλόφιλος, που ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο και την πραγματική του ταυτότητα, ενώ η μητέρα του είναι εξαρτημένη από το κρακ.
Ο τρυφερός ύμνος του Σαζέλ στο κλασικό Χόλυγουντ
Το «La La Land» του 32χρονου Ντάμιεν Σαζέλ, ο οποίος είναι ο νεώτερος σκηνοθέτης που πήρε ποτέ Όσκαρ, συγκέντρωσε έξι βραβεία, τα περισσότερα της βραδιάς. Ο τρυφερός ύμνος του Σαζέλ στο κλασικό Χόλυγουντ εκτός από το Όσκαρ σκηνοθεσίας, απέσπασε και τα βραβεία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, μουσικής, τραγουδιού, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας.
Στο μιούζικαλ του Σαζέλ οι Έμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Τζ. Κ. Σίμονς και οι Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο και Τζον Λέτζεντ μάς μεταφέρουν στο Λος Άντζελες, όπου μία νέα ηθοποιός που ονειρεύεται να γίνει διάσημη και ένας πιανίστας της τζαζ που επιθυμεί να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός, με κάποιον μαγικό τρόπο, πέφτουν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλον και ερωτεύονται, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να φτάσουν στους στόχους τους.
Ερμηνείες
Ο Κέισι Άφλεκ, μικρότερος αδελφός του Μπεν, κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του με τον ρόλο του κηδεμόνα του 16χρονου ανιψιού του στην ταινία «Manchester by the Sea». «Εύχομαι να είχα κάτι μεγαλύτερο, σημαντικότερο να πω, απλώς μένω άναυδος που συμπεριλαμβάνομαι σ' αυτό το σύμπαν... το δικό σας», είπε ο 41χρονος Άφλεκ που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κένεθ Λόνεργκαν για το ρόλο που έγραψε.
H Έμα Στόουν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «La La Land» επικρατώντας σε μια κατηγορία που είχε υποψήφιες για το βραβείο τις Μέριλ Στριπ (Florence Foster Jenkins), Νάταλι Πόρτμαν (Jackie), Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle) και Ρουθ Νέγκα (Loving). Η 28χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός ευχαρίστησε την Ακαδημία, τις γυναίκες συνυποψήφιές της, την οικογένειά της και τους συνεργάτες της. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Σαζέλ για την πίστη του και τον Γκόσλινγκ που την έκανε να γελά και να θέλει να γίνει καλύτερη.«Έχω ακόμα να μεγαλώσω και να μάθω πολλά πράγματα. Το Όσκαρ, θα με συντροφεύει σ' αυτό το ταξίδι», ανέφερε η Στόουν.
Στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου η Βαιόλα Ντέιβις, απέσπασε το βραβείο για την ερμηνεία της στο «Fences» την κινηματογραφική διασκευή του βραβευμένου με Τόνι και Πούλιτζερ θεατρικού έργου του Όγκουστ Γουίλσον. Η 51χρονη ηθοποιός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τις καλύτερες ιστορίες μεγάλων ανθρώπων τις βρίσκεις στα νεκροταφεία και τις ξεθάβεις και έτσι ζεις μέσα από αυτό το υπέροχο επάγγελμα ζωές σπουδαίων ανθρώπων». Στις ευχαριστίες της αποκάλεσε «Captain my captain» τον Ντένζελ Γουάσινγκτον, ενώ δεν σταμάτησε να κλαίει.
Τέλος, το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο Μαχέρσαλα Αλι για τον ρόλο του στο «Moonlight», του Μπάρι Τζένκινς, στο οποίο ενσαρκώνει έναν διακινητή ναρκωτικών που γίνεται μέντορας ενός φτωχού μικρού αγοριού. Ο 43χρονος ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον δίδαξαν και είπε: «Ένα πράγμα που μου έλεγαν συνεχώς είναι πως η υποκριτική δεν αφορά εσένα...αφορά τους χαρακτήρες. Υπηρετείς τις ιστορίες και τους χαρακτήρες».
Οι ελληνικές συμμετοχές
Οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου δεν κατάφεραν να κερδίσουν την διάκριση στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «The Lobster» (Αστακός), το βραβείο απέσπασε ο Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea», ενώ ούτε η Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Δάφνη Ματζιαράκη, κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, το οποίο κέρδισε το «White Helmets».
Το μήνυμα του Ασκγκάρ Φαραντί
Ο «Εμποράκος» του Ιρανού σκηνοθέτη, Ασκγκάρ Φαραντί, που δεν παρευρέθη στην τελετή λόγω του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας με τον σκηνοθέτη στο μήνυμά του να εξαπολύει επίθεση κατά του Αμερικανού πρόεδρου.
«Είναι τιμή να λαμβάνω δεύτερη φορά αυτό το βραβείο, ευχαριστώ την Ακαδημία, τους συνεργάτες μου και τους συνυποψήφιούς μου, απουσιάζω εξαιτίας του απάνθρωπου νόμου που εφαρμόζει η Αμερική προς τους μετανάστες. Το να χωρίζουμε τον κόσμο στο ''εμείς'' και οι ''εχθροί'' προκαλεί ακριβώς τον φόβο που οδηγεί στον πόλεμο. Η τέχνη μπορεί να προκαλέσει συμπάθεια μεταξύ των ανθρώπων, αυτή τη συμπάθεια που σήμερα έχουμε τόσο ανάγκη», ανέφερε στο μήνυμά του ο Φαραντί.
Παρουσίαση
Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής, κωμικός, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός Τζίμι Κίμελ, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που αναφέρθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Η τελετή των Όσκαρ μεταδίδεται και σε χώρες που τώρα μας μισούν», είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος κωμικός και διερωτήθηκε αν τα Όσκαρ πέρυσι ήταν περισσότερο «ρατσιστικά» από τον Τραμπ - καθώς υπήρχαν αντιδράσεις γιατί κανένας μαύρος ηθοποιός δεν ήταν υποψήφιος-, ενώ στη συνέχεια αστειεύτηκε λέγοντας πως «οι μαύροι έσωσαν τη Nasa (Hidden Figures) και οι λευκοί τη τζαζ (La La Land)».
«Εδώ, στο Χόλυγουντ, δεν διακρίνουμε τους ανθρώπους με βάση τη χώρα καταγωγής τους αλλά με βάση την ηλικία και τα κιλά τους», ήταν ακόμη μία αναφορά του Κίμελ τόσο για τον Τραμπ όσο και για την κινηματογραφική βιομηχανία.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο παρουσιαστής ζήτησε από όποιον έχει σχέση με CNN, New York Times και Mideaval Times να φύγει από την αίθουσα γιατί δεν θέλει η τελετή να έχει... Fake News», χρησιμοποιώντας μια από τις αγαπημένες φράσεις του Τράμπ. Τέλος, μία από τις ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν τα μηνύματα του Κίμελ στον Τραμπ μέσω Twitter. «Είσαι ξύπνιος;»... «Η Μέριλ λέει γεια», ήταν μερικά από τα μηνύματά του, που προκάλεσαν γέλιο ενώ έγιναν εκατοντάδες φορές retweet.
Τα βραβεία αναλυτικά
Καλύτερη Ταινία
«Moonlight»
Σκηνοθεσία
Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»
Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Κέισι Άφλεκ για το «Manchester by the Sea»
Α’ Γυναικείου Ρόλου
Έμα Στόουν - «La La Land»
Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Μαχέρσαλα Αλι για το «Moonlight»
Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Βαιόλα Ντέιβις για το «Fences»
Πρωτότυπο Σενάριο
Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»
Διασκευασμένο Σενάριο
Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Αλβιν ΜακΚάρνεϊ για το «Moonlight»
Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«Zootopia»
Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων σχεδίων
«Piper»
Διεύθυνση Φωτογραφίας
Λάινους Σάντγκρεν «La La Land»
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
«OJ: Made in America» (Εζρα Εντελμαν)
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
«The White Helmets»
Μικρού μήκους ταινίας
«Sing»
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
«Tanna» «Ο Εμποράκος» (Ιράν)
Μοντάζ
Τζον Γκίλμπερτ, «Hacksaw Ridge»
Ηχητικό Μοντάζ
«Arrival»
Μίξη Ήχου
«Hacksaw Ridge»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
«La La Land»
Μουσική
Τζάστιν Χούρβιτς, «La La Land»
Τραγούδι
«City of Stars» από το «La La Land»
Μακιγιάζ και κομμώσεις
«Suicide Squad»
Κοστούμια
Κολίν Ατγουντ, «Fantastic Beasts and Where to Find Them»
Ειδικά Εφέ
«Jungle Book»
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]