Ο ρωσικός στρατός για πρώτη φορά παραδέχτηκε την έκταση των προσπαθειών του στον τομέα του «πληροφοριακού πολέμου», αναγνωρίζοντας πως έχει επεκταθεί πολύ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο ρωσικός στρατός για πρώτη φορά παραδέχτηκε την έκταση των προσπαθειών του στον τομέα του «πληροφοριακού πολέμου», αναγνωρίζοντας πως έχει επεκταθεί πολύ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοΐγκου, είπε πως τα ρωσικά «πληροφοριακά στρατεύματα» εμπλέκονται σε «έξυπνη, αποτελεσματική προπαγάνδα», αλλά, όπως σημειώνει το BBC, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη δύναμη ή τους στόχους της.
Η παραδοχή αυτή έρχεται μετά από επανειλημμένες κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δυτικών χωρών από τις ρωσικές υπηρεσίες, με το ΝΑΤΟ να αποτελεί πρωταρχικό στόχο.
Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Δύση όσο και η Σοβιετική Ένωση «επένδυσαν» στον τομέα της προπαγάνδας για να επηρεάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και να προωθήσουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες.
Μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές, ο Σοΐγκου είπε ότι «έχουμε πληροφοριακά στρατεύματα που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και ισχυρά από τον πρώην κλάδο αντιπροπαγάνδας».
Ο Κέιρ Γκάιλς, ειδικός σε θέματα ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Chatham House, προειδοποίησε πως ο ρωσικός «πληροφοριακός πόλεμος» έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από την τωρινή δυτική έμφαση σε «κυβερνοπολεμιστές» και χάκερ.
«Ο στόχος είναι ο έλεγχος της πληροφόρησης, με όποια μορφή και αν είναι αυτή» σημειώνει σε αναφορά του ΝΑΤΟ με τίτλο «Η επόμενη φάση του ρωσικού πληροφοριακού πολέμου».
Όπως είπε στο BBC, η Ρωσία δοκιμάζει το ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένης της στόχευσης μεμονωμένων στρατιωτιών μέσα από τα προφίλ τους στα social media.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές αντίστοιχων ρωσικών εγχειρημάτων εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, πολωνικών δυνάμεων και ουκρανικών δυνάμεων που πολεμούν εναντίον φιλορώσων ανταρτών.
Σύμφωνα με τον Γκάιλς, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στον πληροφοριακό πόλεμο μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας πήραν μαθήματα από την αδυναμία τους να ελέγξουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο, όπως είπε.