Αθλητικά
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 19:59

ΔΟΕ: Πενταετής παράταση για έλεγχο δειγμάτων από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι

Παράταση για τον έλεγχο των δειγμάτων ντόπινγκ από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι έδωσε η ΔΟΕ για πέντε ακόμη χρόνια, που σημαίνει ότι θα μείνουν στη διάθεση των αρχών μέχρι το 2022.

Παράταση για τον έλεγχο των δειγμάτων ντόπινγκ από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι έδωσε η ΔΟΕ για πέντε ακόμη χρόνια, που σημαίνει ότι θα μείνουν στη διάθεση των αρχών μέχρι το 2022.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επανεξετάζει ήδη χιλιάδες δείγματα αθλητών από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (2008) και του Λονδίνου (2012), καθώς επίσης τους Χειμερινούς του Βανκούβερ (2010) και του Σότσι (2014), με στόχο να εντοπίσει όλους όσοι προσπάθησαν να... κλέψουν κάνοντας χρήση ουσιών ή μεθόδων ντόπινγκ.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 αθλητές και αθλήτριες διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στο Πεκίνο και στο Λονδίνο, ενώ δεκάδες μετάλλια έχουν αφαιρεθεί από τους κατόχους τους.

Επιπρόσθετα, 28 Ρώσοι αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες του Σότσι αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις, κατηγορούμενοι για πιθανή αλλοίωση των δειγμάτων ούρων τα οποία έδωσαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν ενδείξεις για αλλοίωση των δειγμάτων στο Σότσι, όπως προκύπτει από την δημοσίευση του δεύτερου και τελευταίου μέρους της ανεξάρτητης έκθεσης ΜακΛάρεν, στο πλαίσιο της έρευνας που είχε κάνει ο WADA για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία.

«Η ΔΟΕ έχει καταστρώσει πρόγραμμα επανεξέτασης όλων των αποθηκευμένων δειγμάτων από το Σότσι, το Βανκούβερ και το Λονδίνο», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΟΕ και πρόσθεσε: «Η ανάλυση δειγμάτων αθλητών από το Σότσι και από πολλά διαφορετικά αθλήματα και χώρες θα συνεχιστεί μέχρι το 2022. Δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, έως ότου ολοκληρωθούν το συντομότερο οι πειθαρχικές διαδικασίες».

Τα δείγματα των αθλητών φυλάσσονται για χρόνια από την ΔΟΕ ώστε να ελέγχονται στα εργαστήρια ντόπινγκ με νεότερες μεθόδους ή για την ανακάλυψη ουσιών που ήταν άγνωστες το χρονικό διάστημα της χρήσης τους.