Πολιτιστικά
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 21:27

Ανακαλύφθηκε λαξευτός τάφος του 4ου αιώνα π.Χ.

Λαξευτός κιβιωτιόσχημος τάφος μεγάλων διαστάσεων αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο μισός τάφος είχε εντοπιστεί πριν από τέσσερα χρόνια στις εργασίες διέλευσης του μεγάλου αγωγού ύδρευσης της πόλης από τον ποταμό Αλιάκμονα.

Οπως αναφέρει ο αρχαιολόγος της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρ. Α. Λιούτας, ο τάφος που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. περιείχε την ταφή ενός κοριτσιού και ήταν πλούσια κτερισμένος με τρία μικρά αττικά αγγεία, ένα χρυσό περιδέραιο - αλυσίδα με λεοντοκεφαλές στο κούμπωμα, δύο χρυσά ενώτια με απόληξη κεφαλών λύγκα από χαλκηδόνιο, ένα μεγάλο χρυσό δαχτυλίδι με οβάλ σφενδόνη και ένθετη ιδίου σχήματος πέτρα αιματίτη, ένα χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, από το οποίο σώθηκαν μόνο λίγα φύλλα από την πυρά της νεκρής, λίγες χάνδρες χάλκινου επίχρυσου περιδέραιου, είκοσι δύο αστράγαλοι, δύο δυσανάγνωστα χάλκινα νομίσματα και μερικά σιδερένια καρφιά από τη νεκρική κλίνη.

Ο τάφος εντάσσεται σε αραιό νεκροταφείο που σχετίζεται με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και με το θέμα της καταγωγής των κατοίκων της νέας πόλης, οι οποίοι παρά τη μόνιμη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη, διατήρησαν τους δεσμούς τους με τον τόπο καταγωγής τους διαθέτοντας εκεί αγροκτήματα και επαύλεις.