Πολιτική
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 13:41

Π. Πολάκης: Τις κολιγιές με τις φαρμακευτικές δεν τις έκανε η σημερινή κυβέρνηση

Τμηματική μηνιαία είσπραξη του clow back, προκειμένου να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και σύσταση επιτροπής για την ειδική αγωγή ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ακόμη επισήμανε ότι «η μεγάλη επιτυχία» του ΕΟΠΥΥ είναι πως «με τον τρόπο που λειτουργεί και κάνει την εκκαθάριση δεν δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα».

Τμηματική μηνιαία είσπραξη του clow back, προκειμένου να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και σύσταση επιτροπής για την ειδική αγωγή ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακόμη επισήμανε ότι «η μεγάλη επιτυχία» του ΕΟΠΥΥ είναι πως «με τον τρόπο που λειτουργεί και κάνει την εκκαθάριση δεν δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα».

Ο Π. Πολάκης υπενθύμισε ότι «ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε όχι μόνο με ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, αλλά και με χρέος 9 δισ. ευρώ από την φαρμακευτική δαπάνη προς τα ασφαλιστικά ταμεία» και πρόσθεσε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 τα χρέη στον ΕΟΠΥΥ ήταν 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκατ. ήταν πριν το 2012 που δημιουργήθηκε.

Σημείωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ το 2013 πήρε κρατική χρηματοδότηση «αλλά δεν έδωσε ούτε ένα φράγκο. Είχατε σαφή ανικανότητα να πληρώσετε. Ένα – μηδέν». Αντίθετα πρόσθεσε το 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν συνολικά 1,8 δισ.

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με υπουργείο Εργασίας και ασφαλιστικά ταμεία για να γίνει η εκκαθάριση έως τον Ιούνιο και να πληρωθούν π.χ. το ΝΑΤ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και άλλα μικρότερα ταμεία εκκαθαρίσθηκαν. Υπάρχει θέμα με ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και άλλα δύο ταμεία», υπογράμμισε ο Π. Πολάκης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ανείσπρακτο clow back λέγοντας ότι φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης επεσήμανε ότι τα 450 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές που είναι πριν από το 2015.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί. Τις κολιγιές με τις φαρμακευτικές δεν τις έκανε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι δικές σου», απάντησε ο Π. Πολάκης στον βουλευτή της Ν.Δ. «Το clow back θα εισπραχθεί με ένα τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικρίνοντας την Ν.Δ. ότι «δεν έχει εισπραχθεί ούτε το clow back του 2013».

«Θα εισπράξουμε το clow back κάθε μήνα τμηματικά ώστε να μην οδηγήσουμε σε οικονομική ασφυξία τις επιχειρήσεις. Είναι νομικά εφικτό να το μαζέψουμε όλο μαζί, αλλά έτσι θα κλείσουν επιχειρήσεις που η Ν.Δ. κόπτεται ότι είναι ο ανθός της οικονομίας», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση.

Αναφερόμενος στην ειδική αγωγή ο Π. Πολάκης επανέλαβε ότι συστήνεται ειδική επιτροπή η οποία «θα καταλήξει ποια παιδιά, με ποιες ασθένειες και ποιες θεραπείες χρειάζονται».

«Μην κάνετε επίδειξη ευαισθησίας για να πάρετε ψηφαλάκια. Δεν βλέπω επίδειξη ευαισθησίας για την μείωση των υπερτιμολογήσεων από τα 300 στα 180 εκατ.», είπε απευθυνόμενος στην Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Όλες οι πραγματικές ανάγκες θα καλυφθούν. Θα υπάρξει εξορθολόγηση των αμοιβών. Π.χ. οι λογοθεραπευτές παίρνουν 15 ευρώ την ώρα και οι εργοθεραπευτές 2,23 ευρώ. Κάνετε σπέκουλα».

naftemporiki.gr