Τον περασμένο μήνα η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν μεν 0,20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή τον περσινό Ιανουάριο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ήταν 0,92 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου από το 1951 έως το 1980, σύμφωνα με μηνιαία ανάλυση της NASA.
Τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν μεν 0,20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή τον περσινό Ιανουάριο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ήταν 0,92 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου από το 1951 έως το 1980, σύμφωνα με μηνιαία ανάλυση της NASA.
Η ανάλυση του Ινστιτούτου Γκόνταρντ βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, από σημαδούρες που μετρούν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, έως ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Οι παρατηρήσεις ξεκίνησαν το 1880, και ο περασμένος Ιανουάριος είναι ο τρίτος θερμότερος στο αρχείο.
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι ο Ιανουάριος του 2017 φαίνεται να είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν ακολουθούν την ίδια σταθερή ανοδική πορεία, καθώς ο Ιανουάριος του 2016 ήταν θερμότερος κατά 1,12 βαθμούς Κελσίου από το μέσο όρο, έναντι 0,92 του 2017. Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έχει το 2007, με 0,96 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία.
Όπως είχε προβλεφθεί, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, και σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που σπάει το ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι οι προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ζοφερές. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ενισχυμένα κύματα καύσωνα, ξεσπάσματα επιδημιών, κρίσεις μαζικής πείνας και γενικότερα πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κρίση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο από το 2030 έως το 2050, εξαιτίας των θανατηφόρων αυτών κινδύνων.