Κόσμος
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 13:01

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Αμερικανών συνοδεία διπλωμάτη στα κατεχόμενα

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το γεγονός ότι ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, θα συνοδεύσει την ομάδα αμερικανών επιχειρηματιών κατά την επίσκεψή της στα κατεχόμενα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εάν επρόκειτο για μεμονωμένες ενέργειες επιχειρηματιών, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως η παρουσία του αμερικανού διπλωμάτη δημιουργεί προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι το λιγότερο απαράδεκτες.

Χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε ότι την ομάδα επιχειρηματιών θα συνοδεύσει λειτουργός του εμπορικού τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται συχνά με τις επιχειρηματικές αποστολές.

Ο κ. Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον «για περιορισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, δεν μεταβάλλουν την πολιτική της όσον αφορά την αναγνώριση». Οι δραστηριότητες των ΗΠΑ για να χαλαρώσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων δεν αλλάζουν την πολιτική τους όσον αφορά την αναγνώριση, με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μια ομάδα επιχειρηματιών που μεταβαίνουν στη βόρεια Κύπρο για να εξετάσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας. Αποστέλλουμε κάποιον από το εμπορικό μας τμήμα, όπως κάνουμε συχνά με επιχειρηματικές ομάδες», ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ.

Την αντίθεσή του στην επικείμενη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου των αμερικανών επιχειρηματιών, συνοδεία του εμπορικού ακολούθου της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, εξέφρασε και ο αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε.

Με επιστολή του στην υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις, ο κ. Παλόνε επισημαίνει ότι η είσοδος των Αμερικανών στα κατεχόμενα από μη εξουσιοδοτημένο σημείο, αποτελεί παραβίαση του κυπριακού και διεθνούς δικαίου.