Κόσμος
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 18:49

Φόβοι για αστάθεια στο Λίβανο

O Ραφίκ Χαρίρι είχε προβλέψει τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι στο Λίβανο «πρέπει να περιμένεις τα πάντα». Είχε μόλις ενταχθεί σε μια αντιπολίτευση ετερόκλιτη μεν, με κοινό όμως στόχο την απόσυρση από το Λίβανο των 150.000 Σύρων στρατιωτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της Βηρυτού.

Είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας του Λιβάνου και είχε επενδύσει μέρος της περιουσίας του, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σβηστούν από την πόλη τα σημάδια του εμφυλίου.

Οποιοι κι αν είναι οι δολοφόνοι του, γράφει ο Πατρίκ Σαμπατιέ στη Λιμπερασιόν, το βέβαιο είναι ότι θέλουν την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου.

Δολοφονώντας τον άνθρωπο που συμβόλιζε το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, θέλησαν να υπενθυμίσουν ότι η χώρα παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα, που η έκρηξή της μπορεί να συνταράξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αναπτερώνονται οι ελπίδες για διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Το Ισραήλ υποδεικνύει ως πιθανό ύποπτο για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Χαρίρι τη Συρία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/14/1013675.htm , και το Ιράν «βλέπει» δάκτυλο του Ισραήλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/14/1013751.htm .

(Υπενθυμίζεται ότι Συρία και Ιράν υφίστανται τον τελευταίο καιρό έντονες αμερικανικές πιέσεις, η μεν πρώτη για υπόθαλψη τρομοκρατών, ενώ η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιράν και η Συρία ανακοίνωσαν στις 16/2 ότι θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις απειλές.)

Η οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία Χαρίρι εμφανίζεται για πρώτη φορά και τουλάχιστον από μιά πρώτη "ανάγνωση" δεν φαίνεται να έπεισε.

Το σενάριο να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία η Συρία είναι αρκετά βολικό. Αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί. Οι κάτοικοι της Βηρυτού εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το ρόλο της Συρίας, και η κηδεία του Χαρίρι μετατράπηκε σε αντι-συριακή διαδήλωση. Ζητούσαν να απαλλαγούν από το συριακό ζυγό, ενώ στράφηκαν και κατά του προέδρου του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Η Συρία θα πρέπει ή να αποσύρει τις δυνάμεις από την κοιλάδα Μπεκαά ή να εμπλακεί πιο ενεργά. Κάτι τέτοιο όμως θα την έφερνε σε πιο δύσκολη θέση έναντι της Ουάσιγκτον και των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει και μία οικονομική παράμετρος στην τραγωδία. Ο Χαρίρι ήταν επιχειρηματίας και μάλιστα αυτοδημιούργητος και ιδιαίτερα επιτυχημένος που φρόντιζε να επενδύει τα κεφάλαιά του στον Λίβανο, γεγονός που λειτουργούσε ως παρότρυνση για ξένους επενδυτές.

Μετά τη δολοφονία του ο φόβος για μια οικονομική κρίση είναι έντονος.

Ο Λίβανος βιώνει την ανασφάλεια του παρελθόντος, με το στρατό να έχει τεθεί σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό. (Περισσότερα στο αυριανό άρθρο)

K.T.