Πολιτιστικά
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 21:48

Berlinale: Χρυσή Άρκτος για το «On Body And Soul» της Ildikó Enyedi

Η κριτική επιτροπή του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με πρόεδρο τον  Ολλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Paul Verhoeven απένειμε τη Χρυσή Άρκτο στην Ildikó Enyedi για την ταινία της «On Body And Soul».

Η κριτική επιτροπή του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με πρόεδρο τον  Ολλανδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Πολ Βερχόφεν απένειμε τη Χρυσή Άρκτο στην Ίλντικο Ενιέντι για την ταινία της «On Body And Soul».

«Η κριτική επιτροπή ερωτεύτηκε αυτή την ταινία γιατί μας θύμισε μια λέξη που ξεχνάμε συχνά, τη λέξη "πάθος",» είπε ο Πολ Βερχόφεν απονέμοντας το βραβείο.

«Θελήσαμε να παρουσιάσουμε κάτι τόσο απλό, όσο ένα ποτήρι νερό. Πιστέψαμε σ' αυτό που κάναμε, αλλά δεν ξέραμε αν θα καταφέρουμε ν' αγγίξουμε το κοινό. Χρειάζεται να είσαι γενναιόδωρος άνθρωπος για να σ' αρέσει αυτή η ταινία και γι' αυτό σας ευχαριστώ πολύ», είπε, μεταξύ άλλων, η 61χρονη Ουγγαρέζα σκηνοθέτις παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Άρκτο.

Στην υπόθεση της ταινίας, σ’ ένα σφαγείο στη Βουδαπέστη, μια νεοφερμένη υπεύθυνη ελέγχου ποιότητας και ο αρκετά μεγαλύτερός της οικονομικός διευθυντής ανακαλύπτουν πως κάθε βράδυ βλέπουν τα ίδια όνειρα. Η Μαρία ζει σε έναν κόσμο όπου οι κανόνες αποτελούν ευαγγέλιο και η επαφή με τον περίγυρο είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Ο Έντρε απ’ την άλλη, έχει τα δικά του θέματα εγγύτητας, δείχνει όμως ένα συγκρατημένο ενδιαφέρον για την κοπέλα. Εμβόλιμα της ιστορίας τους, στο χιονισμένο τοπίο, σε με μία λίμνη που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι, παρακολουθούμε το σχεδόν μακάριο σμίξιμο δύο ελαφιών στο χιονισμένο δάσος, τα οποία αποτελούν την κοινή ονειρική εκδοχή του Έντρε και της Μαρίας.

Ο 59χρονος Φινλανδός Άκι Καουρισμάκι βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «The Other Side of Hope» (Η άλλη πλευρά της Ελπίδας) -μια ταινία για τους πρόσφυγες, το «Una Mujer Fantastica» του Σεμπαστιάν Λέλιο πρώτευσε στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου, ενώ την Κριτική Επιτροπή εντυπωσίασε το «Felicite» του Αλέν Γκομίς που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο. 

Η 34χρονη Κιμ Μιν Χι, από τη Νότια Κορέα, απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στο «On the Beach at Night Alone» του Χανγκ Σανγκ-Σου, ενώ στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία τιμήθηκε ο 51χρονος Αυστριακός Γκέοργκ Φρίντριχ  για την ερμηνεία του στην ταινία «Bright nights» του Τόμας Άρσλαν.

Τα βραβεία

Χρυσή Άρκτος
«On Body And Soul» της Ίλντικο Ενιέντι

Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας
«Pokot» της Ανιέσκα Χόλαντ

Αργυρή Άρκτος - Βραβείο της Επιτροπής
«Felicite» του Αλέν Γκομίς

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Άκι Καουρισμάκι για το «The Other Side of Hope»

Καλύτερη Ηθοποιός
Κιμ Μιν-Χι για την ερμηνεία της στο «On the Beach at Night Alone»

Καλύτερος Ηθοποιός
Γκέοργκ Φρίντριχ για την ερμηνεία του στο «Bright Nights»

Βραβείο Σεναρίου
Σεμπαστιάν Λέλιο και Γκονζάλο Μάτσα για το «Una Mujer Fantastica»

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος - Διεύθυνση Φωτογραφίας
Ντάνα Μπουνέσκου για το Μοντάζ στην ταινία «Ana, mon amour»

Βραβείο Ντοκιμαντέρ
«Ghost Hunting» του Ραέντ Αντόνι (Παλαιστίνη)

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας
«Summer of 1993» της Κάρλα Σιμόν (Ισπανία)

Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας
«Cidade Pequena» του Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε (Πορτογαλία)

Βραβείο «Audi» - Μικρού Μήκους Ταινίας
«Street of Death» του Καράμ Γκουσεΐν (Λίβανος, Γερμανία)

Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας
«Centauro» του Νίκολας Σουάρεζ (Αργεντινή)

[email protected]