Πολιτιστικά
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 15:09

Τη Δευτέρα η κηδεία του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά

Δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία του ζωγράφου και Ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο.

Δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία του ζωγράφου και Ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο.

Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, με διεθνή καταξίωση, πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), έχοντας Καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε με σπουδές στη σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» καθώς και στην εσωτερική διακόσμηση στη «Métiers d'Art» στο Παρίσι (1960-1964), με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Το 1975, εκλέχθηκε Καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Ζυγός», «Άστορ», «Μέρλιν», στην αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.α.. Toν Μάρτιο του 2008, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Εικαστικός δημιουργός με πολυδιάστατη δραστηριότητα και επίδοση σε πολλούς τομείς, είχε  μεγάλη παραγωγή σχεδίων και ζωγραφικών έργων, σκηνογραφιών και ενδυματολογικών μελετών, καθώς και δημιουργιών εφαρμοσμένης τέχνης: διακόσμηση κτηρίων, σχεδιασμός ταπήτων, διάκοσμος χρηστικών αντικειμένων,  εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων, περιοδικών, δίσκων και προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων κ.ά..

Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του τα θέματα είναι ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά. Η αφαιρετική διάθεση, η ελευθερία της γραμμής και οι χρωματικές εντάσεις συνυπάρχουν με την οξύτητα της παρατήρησης, είτε πρόκειται για απεικονίσεις προσώπων είτε άλλων θεμάτων. Σε όλο του το έργο, η έμφαση στις εικαστικές ποιότητες φανερώνει τη βαθύτερη σχέση του με τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής.

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μυταράς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την όρασή του, την οποία είχε χάσει κατά 90%.