«Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Κι αυτό διότι το κλειδί για να πει το «ναι» η Αθήνα είναι μια συμφωνία που «θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Κι αυτό διότι το κλειδί για να πει το «ναι» η Αθήνα είναι μια συμφωνία που «θα πρέπει να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Γι' αυτό και τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή η Αθήνα έχει προτείνει από τη μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στα τρόφιμα μέχρι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ειδικά εκείνων που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και του ΕΝΦΙΑ.
Σε αυτήν την προσπάθεια η Αθήνα έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί και τις συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ωστόσο για να «κλειδώσει» το ύψος των αντισταθμιστικών παροχών (δότης) θα πρέπει αμφότερες οι πλευρές να συμφωνήσουν για την υπεραπόδοση του 2016 που θα είναι και ο «κουμπαράς» των όποιων παροχών.
Και μέχρι στιγμής το Ταμείο επιμένει στις δικές του προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο Π. Τόμσεν άφησε χθες ένα ανοιχτό παράθυρο για αναθεώρηση των προβλέψεων. Μια αναθεώρηση όμως που δεν μπορεί να γίνει πριν η Eurostat τον Απρίλιο ανακοινώσει και οριστικοποιήσει τα στοιχεία για το 2016.
«Αυτή τη στιγμή πιέζεται το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», λέει κυβερνητικός στέλεχος και συνεχίζει: «Αν και ακόμη δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο, υπάρχει προοπτική για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».
Το ίδιο στέλεχος σχολιάζοντας τη δήλωση Ντέισελμπλουμ σε ολλανδική εφημερίδα ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα, σημειώνει ότι «είναι εσωτερικής κατανάλωσης αφού το κόμμα του κ. Ντέισελμπλουμ δεν υπάρχει στον χάρτη των δημοσκοπήσεων ένα σχεδόν μήνα πριν τις ολλανδικές εκλογές».
Ενδεικτικό της ενόχλησης που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντέισελμπλουμ ακόμη και στην Κομισιόν είναι το τηλεφώνημα του κ. Μοσκοβισί στον επικεφαλής του Eurogroup προχθές το βράδυ, τηλεφώνημα που αποκάλυψε ο κ. Μοσκοβισί στον Έλληνα Πρωθυπουργό στη χθεσινή τους συνάντηση.