Με βασικό άξονα και ζητούμενο την όσμωση μεταξύ των modal ιδιωμάτων και μουσικών οργάνων της μεσογειακής κουλτούρας με την ηχοποιητική αφήγηση και την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου, το 1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 22 έως τις 26 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με βασικό άξονα και ζητούμενο την όσμωση μεταξύ των modal ιδιωμάτων και μουσικών οργάνων της μεσογειακής κουλτούρας με την ηχοποιητική αφήγηση και την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου, το 1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 22 έως τις 26 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.
Η νέα αυτή πλατφόρμα φιλοξενεί κάθε μέρα ένα μουσικό έργο καλλιτεχνών με σημαντική διεθνή παρουσία: «Udopia» του Θύμιου Ατζακά στις 22 Φεβρουαρίου, «Eight winds» («Οκτώ άνεμοι») από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου στις 24 Φεβρουαρίου, το ντουέτο των Xylouris White στις 25 Φεβρουαρίου και «Χαμένες πόλεις» του James Wylie με τον Ziad Rajab στις 26 Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το ανήσυχο, αλλά συναρπαστικό ταξίδι, η διαρκής καλλιτεχνική ανησυχία των προσκεκλημένων καλλιτεχνών μεταμορφώνεται, άλλοτε, σε δύναμη και, άλλοτε, σε ηρεμία βάθους, με το κοινό κάθε φορά να ακολουθεί μετέχοντας σε συναντήσεις πνεύματος και ψυχής.
Θύμιος Ατζακάς - «Udopia»
H «Udopia» είναι η πολυδόνητη χώρα. Εκεί, όπου, κάποτε, ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου έτριξε και στάλαξε αρμονία. Στη χώρα αυτή, το ούτι είναι ουτοπικό και άξεστο. Ο μουσικός Τόπος της «Udopia», σαν τον κέδρο της ερήμου, είναι αυστηρός και άνυδρος, καθώς χυμοί και αρώματα δονούνται κάτω από τον φλοιό του, βαθιά μέσα στο αιχμηρό του ξύλο. Οι μουσικές της φράσεις, σαν ανάγλυφες σε παλλόμενη άμμο, διαγράφονται και σβήνουν, για να αναγεννηθούν σε νέες μορφές. Όλη η μουσική της «Udopia» είναι συνθέσεις και ενορχηστρώσεις του Θύμιου Ατζακά, με εξαίρεση δύο εμβόλιμες επεξεργασίες - διασκευές, βασισμένες σε μουσική του Erik Satie και του Ρωμιού συνθέτη και λυράρη, Νικολάκη.
Ο Θύμιος Ατζακάς μάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το “Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων” εκφράζει, κατά τη γνώμη μου, τις πτυχές ενός νέου, συνεχώς αναπτυσσόμενου, μουσικού δικτύου στη χώρα μας. Η αιχμή του δικτύου αυτού βρίσκεται στην ανάγκη πολλών μουσικών να ενεργοποιηθούν σε μία προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία, που ενοποιεί αρμονικά την προφορική μουσική παράδοση, τη σύνθεση, τον αυτοσχεδιασμό και τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Όταν αυτό συμβαίνει, και συμβαίνει όλο και πιο συχνά, το αποτέλεσμα είναι να υποχωρούν οι “ετικέτες” και η αστόχαστη συμμετοχή κοινού και δημιουργών στο μουσικό συμβάν.
Οι τέσσερις συναυλίες, που θα απολαύσουμε από κοινού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αντανακλούν αυτή την αιχμή μέσα από την πληθωρική ιδιοσυστασία των προσκαλεσμένων μουσικών, τη συνεργατική τους διάθεση και την πολυσυλλεκτικότητα του ρεπερτορίου τους, που, άλλοτε, μεταμορφώνεται σε αρχέγονη δύναμη και, άλλοτε, σε γαλήνιες σιωπές, πάντοτε, όμως, παρασέρνοντας το κοινό σε στιγμές μέθεξης».
Συντελεστές «Udopia»: James Wylie (σαξόφωνο, πολίτικη λύρα, ιρανικό καμαντσέ), Νίκος Παραουλάκης (νέι), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα), Ηλέκτρα Μηλιάδου (τσέλο, βιόλα ντα γκάμπα), Δημήτρης Ζαχαράκης (μαρίμπα, κρουστά), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), έκτακτη συμμετοχή: Αυγερινή Γάτση (τραγούδι).
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet - «Eight winds»
Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου, σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες. «Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα, τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο, όμως, εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία» εξηγεί ο Σωκράτης Σινόπουλος.
Όσον αφορά στο Φεστιβάλ, ο Σωκράτης Σινόπουλος μας είπε: «Είναι τζαζ; Είναι ροκ; Είναι παραδοσιακή μουσική; Είναι, μήπως, και λίγο κλασική μουσική; Είναι ελληνικά; Είναι ξένα; Ίσως ναι, ίσως όχι, ίσως λίγο από όλα αυτά, αλλά αρκετά με τις “ταμπέλες”. Είναι το 1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων, όπου θα συγκεντρωθούν ανήσυχοι μουσικοί, για να παρουσιάσουν τα ανήσυχο έργο τους. Χαιρόμαστε πολύ που θα είμαστε κι εμείς εκεί».
Συντελεστές: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο), Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά). Συμμετέχουν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Κλεάνθης Ατσαλάκης (κρητική λύρα), Αλέξανδρος Δήμος (βιολί), Δημήτρης Αντωνιάδης (βιολί), Νώντας Τζιβένης (βιόλα), Ευστρατία Χαλουλάκου (τσέλο). Ενορχήστρωση για το Κουαρτέτο Εγχόρδων: Αποστόλης Κουτσογιάννης.
Xylouris White
O λαουτάρης Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο ντράμερ Jim White, ως ντουέτο, έχουν δημιουργήσει το δικό τους μουσικό ιδίωμα με ήχους από την τζαζ, την post - rock και την παραδοσιακή κρητική μουσική, κερδίζοντας τη διεθνή μουσική σκηνή. Μουσική με δυνατό και ελεύθερο πνεύμα, goatish (κατσικίσια), όπως τη χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι, για όσους μπορούν να την ακολουθήσουν στα ύψη της. Η παραμονή του Γιώργη Ξυλούρη στην Αυστραλία εμπλούτισε τη μουσική του με ροκ επιρροές, ανοίγοντάς του νέους μουσικούς δρόμους. Έντονη μουσικότητα και αυτοσχεδιασμός χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις του με τον Jim White, ο οποίος, με το χαρισματικό του παίξιμο, μετατρέπει τα ντραμς σε όργανο με άπειρες δυνατότητες. Ιδρυτικό μέλος των Dirty Three, του αυστραλιανού post - rock συγκροτήματος που «άνοιγε» τις συναυλίες των Nick Cave & The Bad Seeds, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της indie rock και post - punk σκηνής, όπως οι P. J. Harvey, Bonnie «Prince» Billy, White Magic κ.ά.
Ο Ψαρογιώργης μάς είπε για το Φεστιβάλ: Όπως έχει πει κι ο αγαπημένος φίλος Θύμιος Ατζακάς, αυτό το Φεστιβάλ είναι μια όσμωση μεταξύ μεσογειακής και δυτικής κουλτούρας, διαφορετικών ήχων και δρόμων. Όταν είδαμε και τους άλλους μουσικούς που συμμετέχουν, ήταν σαν να έπρεπε να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη! Μας αρέσει να μην μπαίνουν ταμπέλες στη μουσική και οι Ανήσυχοι Ήχοι είναι αυτής ακριβώς της αντίληψης! Πάντα, η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στις εμφανίσεις μας και, στο λίγο διάστημα που θα είναι εδώ ο Jim, θα παίξουμε και στην Αθήνα (ΙΛΙΟΝ Plus, 23/2)».
Οι «Χαμένες πόλεις» του James Wylie συναντούν τον Ziad Rajab
Μία σύνθεση, σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, που βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιστορία με εικόνες και περιγράφει την κυκλικότητα της ζωής, τη σύγχυση και την τύφλωση που βιώνουν οι άνθρωποι απέναντί της. Τα κείμενα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Ziad Rajab και το οπτικό υλικό στοιχειοθετήθηκε από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Χαμαμτζή.
Ο James Wylie μάς δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων. Πρώτο και κύριο, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου στην Ελλάδα και, μάλιστα, στην πόλη που ζω παρέα με αγαπημένους φίλους, μουσικούς, και, δεύτερον, διότι πιστεύω πως αυτό το Φεστιβάλ μπορεί να γίνει η αφορμή να ανοίξει το κοινό, που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Ανυπομονώ να βρεθούμε όλοι μαζί και να ακούσω καθεμία συναυλία ξεχωριστά».
Συντελεστές: James Wylie (ιρανικό καμαντσέ, σαξόφωνο, σύνθεση, κείμενα), Ziad Rajab (φωνή, ούτι), Νίκος Παραουλάκης (νέι), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μιλιάδου (βιόλα ντα γκάμπα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο), προβολές: Δέσποινα Χαμαμτζή.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2: 25ης Μαρτίου και Παραλία - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 7 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης: Πλατεία Αριστοτέλους, ηλεκτρονικά: tch.gr