Πολιτική
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 10:23

Ψάχνουν συμφωνία για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018

Την πόρτα του Μαξίμου περνάει σε λίγη ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό όχι το τεχνικό μέρος της συμφωνίας, αλλά το μονοπάτι εκείνο που οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα), το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να περάσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την πόρτα του Μαξίμου περνάει σε λίγη ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό όχι το τεχνικό μέρος της συμφωνίας (αυτό θα ακολουθήσει), αλλά το μονοπάτι εκείνο που οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα), το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να περάσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο.

Το αν ο κ. Μοσκοβισί κομίζει στην Αθήνα κάποια πρόταση και κυρίως αν υπήρξε διαβούλευση της Κομισιόν με το Βερολίνο είναι κάτι που ουδείς αυτή τη στιγμή θέλει να αποκαλύψει.

Αν πάντως σήμερα υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 τότε ανοίγει ο δρόμος να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και να διαβουλευτούν με στόχο μία συμφωνία με «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας στα μέτρα αφού για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου-διεύρυνση της φορολογικής βάσης (μένει να δούμε πόσο αφού αυτό είναι σε συνάρτηση με το αν θα συνυπολογιστεί στον τελικό λογαριασμό η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχομένως και του 2017) θα συνοδεύεται και από ένα αναπτυξιακό πακέτο (μείωση ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος).

Αυτές τουλάχιστον είναι οι προθέσεις της Αθήνας για να προσέλθει στον τεχνικό διάλογο αν και εφόσον καθοριστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018.

Στο εσωτερικό πάντως της κυβέρνησης η πλειοψηφία επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου, στη χειρότερη περίπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η δημοσκοπική άνοδος του SPD στη Γερμανία και του φιλελεύθερου (απέναντι στον Γερμανικό ορντολιμπεραλισμό) Μακρόν στη Γαλλία ευνοούν μακροπρόθεσμα τις ελληνικές επιδιώξεις ειδικά από τη στιγμή που μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρχουν σοβαρές χρηματοδοτικές ανάγκες. Τέλος υπάρχει και μια μειοψηφία η οποία προτείνει σκληρή στάση και ενδεχομένως εκλογές για να μη συνεχιστεί η δημοσκοπική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.