Απόψεις
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 14:00

Η ευχή ενός ένθερμου ευρωπαϊστή

Την ημέρα μετά την εκλογή - έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συγχαρητήριο επιστολή της προς τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο για συνεργασία με βάση κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία, αλλά και σεβασμό στο γράμμα του νόμου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, «ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικών πεποιθήσεων».

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Την ημέρα μετά την εκλογή - έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συγχαρητήριο επιστολή της προς τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο για συνεργασία με βάση κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία, αλλά και σεβασμό στο γράμμα του νόμου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, «ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικών πεποιθήσεων». Η αντίδραση του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ήταν λιγότερο διπλωματική: «Το αποτέλεσμα δεν είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί. Τίποτε δεν θα είναι ευκολότερο, πολλά πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα» είχε δηλώσει τότε. Δεν είχε διστάσει μάλιστα να χαρακτηρίσει προεκλογικά τον Τραμπ ως «κήρυκα του μίσους».

Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός -που έχει διατελέσει δις υπουργός Εξωτερικών επί θητείας Μέρκελ- εξελέγη χθες ως ο 12ος κατά σειρά πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας, διαδεχόμενος τον Γιοαχίμ Γκάουκ. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στο πρόσωπο του Τραμπ, αν και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «άγκυρα ελπίδας» σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο. Παρά την απρόθυμη υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της κας Μέρκελ για την υποψηφιότητά του, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα του κ. Σταϊνμάγερ να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα.

Ένθερμος ευρωπαϊστής, πεπειραμένος πολιτικός και γνωστός για την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις. Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών πραγματοποίησε συνολικά περισσότερα από 200 ταξίδια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τέσσερα προς την Ελλάδα. Στην τελευταία επίσκεψή του, τον Δεκέμβριο, είχε αφήσει αιχμές εναντίον εκείνων που κατά καιρούς αναφέρονται «επιπόλαια» στο ενδεχόμενο ενός Grexit. «Θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι το ευρωπαϊκό εγχείρημα όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα» είχε αναφέρει στην ομιλία του. Η μοίρα τον θέλει να ορκίζεται πρόεδρος τέσσερις ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία, στην πρώτη μιας σειράς αναμετρήσεων που δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης. Υπό αυτό το πρίσμα η δήλωσή του για το «τέλος της παλαιάς τάξης πραγμάτων» ήταν κάτι περισσότερο από προφητική.