Κοινωνία
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 17:40

Επιστροφή 20 μεταναστών στην Τουρκία

Στην Τουρκία επέστρεψαν την Παρασκευή 20 συνολικά μετανάστες, βάσει των συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και Αθήνας - Άγκυρας.

Στην Τουρκία επέστρεψαν την Παρασκευή 20 συνολικά μετανάστες, βάσει των συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και Αθήνας - Άγκυρας.

Ειδικότερα, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, επέστρεψαν στην Τουρκία 19 μετανάστες – όλοι άνδρες. Συγκεκριμένα οι 8 είναι από το Πακιστάν, 5 από τη Νιγηρία, 3 από την Αλγερία, 2 από το Μπαγκλαντές και ένας κατά δήλωσή του Παλαιστίνιος, εκ των οποίων 15 με απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε β’ βαθμό, ένας με απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α’ βαθμό, δύο κατόπιν παραίτησης από τα αιτήματα χορήγησης ασύλου και ένας χωρίς σχετική βούληση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex το οποίο απέπλευσε από τον λιμένα της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Με το ίδιο πλοίο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας –Τουρκίας, επεστράφη ένας παράτυπος μετανάστης από την Τουρκία, χωρίς να έχει εκφράσει βούληση χορήγησης καθεστώτος προστασίας.