Πολιτιστικά
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 08:10

Απέναντι σε ένα τέρας του μυαλού

Ποιος δεν φοβάται τις τρομακτικές συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ; Από μερικούς θεωρείται η πιο σημαντική επιδημία του 21ου αιώνα. Όμως, τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα αίτιά της; Είναι αμιγώς ασθένεια της τρίτης ηλικίας ή πλήττει και νεαρά άτομα; Υπάρχει έγκυρο αντίδοτο ή φαρμακευτική αγωγή;

Ποιος δεν φοβάται τις τρομακτικές συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ; Από μερικούς θεωρείται η πιο σημαντική επιδημία του 21ου αιώνα. Όμως, τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα αίτιά της; Είναι αμιγώς ασθένεια της τρίτης ηλικίας ή πλήττει και νεαρά άτομα; Υπάρχει έγκυρο αντίδοτο ή φαρμακευτική αγωγή;

Τον μυστηριώδη κόσμο της νόσου επιχειρεί να εξερευνήσει το ντοκιμαντέρ της Tζιν Κάρπερ, «Monster in the mind» (58’, 2015, ΗΠΑ), το οποίο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και το inside story, προβάλλεται  στον Βόλο και την Αθήνα, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου «Αχίλλειον». Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα τους τρόπους πρόληψης και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, με την Ιωάννα Γεωργιάδου, ψυχολόγο της μονάδας αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου και συστημική ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πορεία Υγείας, και τον Απόστολο Κοσμά, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Στην Αθήνα, η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 7.30 το απόγευμα, και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νίκο Σκαρμέα, αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και τον Δρ Κωστή Προύσκα, ψυχολόγο - Διδάκτορα γεροντολόγο. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, η ταινία θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναός.

Με μια ελπιδοφόρα προοπτική

Η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ «Monster in the mind», Tζιν Κάρπερ, είναι πρώην δημοσιογράφος του CNN σε εκπομπές υγείας και ιατρικών θεμάτων. Όταν, στα 83 της χρόνια, ανακάλυψε ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ξεκίνησε ένα οδοιπορικό, για να καταπολεμήσει τους φόβους της και να μάθει όσα περισσότερα γίνεται σχετικά με τη θανατηφόρα αυτή νόσο.

Μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους γιατρούς και ερευνητές, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αφήνει μια ελπιδοφόρα προοπτική, ξεπερνώντας τα στερεότυπα και τις παρανοήσεις σχετικά με το Αλτσχάιμερ. Με μοναδική ψυχραιμία και θάρρος, η Tζιν Κάρπερ προτείνει τρόπους για μια ζωή πιο ποιοτική, απαλλαγμένη από τον φόβο της άνοιας.

Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002, από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600.

Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα (Μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655.

Δημοτικός Κινηματογράφος Βόλου «Αχίλλειον»: Κουμουνδούρου & Ιάσονος - Βόλος Μαγνησίας.

Τιμές εισιτηρίων: Αθήνα: 6 ευρώ, Βόλος: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr