Κόσμος
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 14:00

Ο Φιγιόν αντεπιτίθεται και διατηρεί την υποστήριξη της Κεντροδεξιάς

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους, μέσω άρθρου του, να υποστηρίξουν την εκστρατεία του, αφού έχασε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις μετά τις κατηγορίες για πλασματικές θέσεις απασχόλησης μελών της οικογένειάς του στο κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους, μέσω άρθρου του, να υποστηρίξουν την εκστρατεία του, αφού έχασε την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις μετά τις κατηγορίες για πλασματικές θέσεις απασχόλησης μελών της οικογένειάς του στο κοινοβούλιο.

Το σκάνδαλο ανάγκασε τον κ. Φιγιόν να ζητήσει συγγνώμη, με τη δημοτικότητά του να έχει μειωθεί κατά πολύ. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές, νικώντας την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Αποφάσισα να μην ενδώσω στον εκφοβισμό και στην πίεση. Επέλεξα να σταθώ μπροστά στους Γάλλους, να αντιμετωπίσω την κρίση τους», δηλώνει ο κ. Φιγιόν στην Ouest-France, την επαρχιακή εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία, η οποία έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα στη δυτική Γαλλία, που αποτελεί προπύργιό του.

Στην προσπάθεια να ανακτήσει την ορμή του και να δείξει ότι έχει την υποστήριξη των ισχυρών προσώπων του κόμματός του, ο κ. Φιγιόν επισκέφθηκε την Τρίτη την περιοχή της Καμπανίας.

Όμως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας αποδοκιμάστηκε σε εργοστάσιο αθλητικού εξοπλισμού από διαδηλωτές που φώναζαν «Απατεώνα! Κλέφτη!», ανέφερε η εφημερίδα Les Echos.

Πηγή στο κυβερνών, κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε ότι οι βαρόνοι του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» δεν είναι πιθανό να ανατρέψουν τον Φιγιόν τώρα, δεδομένου ότι δεν έχει αναδυθεί ξεκάθαρος εναλλακτικός υποψήφιος και δεν υπάρχει χρόνος για τη διοργάνωση νέων προκριματικών εκλογών.

«Δεν βρίσκονταν μακριά από ένα κομματικό πραξικόπημα, αλλά κόλλησαν», δήλωσε η πηγή.

Οσμή νέου σκανδάλου;

Το τηλεοπτικό κανάλι BFM Business ανέφερε σε άρθρο στην ιστοσελίδα του ότι ο κ. Φιγιόν έλαβε 200.000 ευρώ ως αμοιβή από την ασφαλιστική εταιρία AXA από τα μέσα του 2012 έως τα μέσα του 2014 μέσω του γραφείου επιχειρηματικών συμβουλών που διευθύνει, 2F Conseil.

Γαλλικά MME ανέφεραν στα τέλη του προηγούμενου έτους ότι ο πρώην επικεφαλής της AXA Ανρί ντε Καστρίς θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών, εάν η Κεντροδεξιά κέρδιζε την προεδρία και στη συνέχεια τις βουλευτικές εκλογές.

Η AXA και το περιβάλλον του κ. Φιγιόν δεν έχουν απαντήσει προς το παρόν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Νέα δημοσκόπηση «δείχνει» Λεπέν - Μακρόν

Η υποψήφια της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είναι η ηττημένη της μονομαχίας του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εξασφαλίζει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, έναντι 22% για τον Εμανουέλ Μακρόν και 20% για τον Φρανσουά Φιγιόν.

Στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί με το 66% των ψήφων, έναντι μόνο 34% για τη Μ. Λεπέν. Αν αντίπαλός της είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, η κ. Λεπέν χάνει και πάλι με ποσοστό 38%, έναντι 62% για τον πρώην πρωθυπουργό.