Κοινωνία
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 10:46

Μια μέρα διορία από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Με έτοιμο πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποίησεών τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν έως αύριο διορία στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση με εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπουργείων και με θέματα συζήτησης το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Με έτοιμο πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποίησεών τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν έως αύριο διορία στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση με εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπουργείων και με θέματα συζήτησης το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

«Αν μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση δεν ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής μας, εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει να σκληρύνουμε τη στάση μας, κατάσταση για την οποία δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη», δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης. 

Μερικές από τις σκέψεις των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή ημετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιανουαρίου κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Επίσης, κλειστή παραμένει από τις 30 Ιανουαρίου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, παραμένουν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δηλώνοντας έτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Στο σημείο βρίσκονται από τις 25 Ιανουρίου και παρά τις προσπάθειές τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέχρι στιγμής δεν το έχουν κατορθώσει.

Εξάλλου, συνεχίζεται ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»). 

Στο μεταξύ, παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας (δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας) και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. 

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 19.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Συνήθως, αφήνουν μια λωρίδα ελεύθερη και στις δύο πλευρές. «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες, αλλά να αναδείξουμε τα δικά μας», αναφέρουν.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Δυτική Μακεδονία

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία και οργανώνονται για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Επίσης, αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Στην κινητοποίηση πρόκειται να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο.