Κοινωνία
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 08:48
Στη φυλακή οδηγούνται τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση των εταιρειών Energa και HellasPower, μεταξύ των οποίων και ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 21 ετών για την υπόθεση μη απόδοσης φόρων και τελών που εισέπρατταν οι δύο εταιρείες.
Στη φυλακή οδηγούνται τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση των εταιρειών Energa και HellasPower, μεταξύ των οποίων και ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 21 ετών για την υπόθεση μη απόδοσης φόρων και τελών που εισέπρατταν οι δύο εταιρείες.
Έπειτα από συνεδρίαση περίπου 14 ωρών το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του επί των ποινών, δίνοντας δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής σε εννέα καταδικασθέντες, διατάσσοντας την φυλάκιση τριών και επιβάλλοντας χρηματικές ποινές που φθάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, στην φυλακή θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες Αριστείδης Φλώρος και οι Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης που πριν από λίγο καιρό επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό με τη γυναίκα να αφαιρεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε.
Ειδικότερα, οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:
- Αριστείδης Φλώρος, υπεύθυνος της Energa: ποινή κάθειρξης 21 ετών, κατά συγχώνευση, για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων υπευθύνων των εταιρειών ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του λέγοντας στους δικαστές: «Αν με φυλακίσετε θα είναι η ψυχική και η επιχειρηματική μου εξόντωση... Πλέον δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω τον αγώνα μου... Δεν σκέφτηκα ποτέ να μην έρθω μπροστά στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα το μετανιώσετε». Το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή
- Αχιλλέας Φλώρος: κάθειρξη 14 ετών κατά συγχώνευση και χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίων ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση ποινής με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.
- Νικόλαος Δεκόλης και Στέφανος Σιαφάκας: Κάθειρξη κατά συγχώνευση 15 ετών και για τα τρία αδικήματα και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλιάδων ευρώ.
- Βασίλης Μηλιώνης: Κάθειρξη 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Δόθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής με την υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και επιβολή εγγύησης 70 χιλιάδων ευρώ.
- Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Χρήστος Σιαφάκας: Κάθειρξη 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ.
- Κωνσταντίνος Κωνστάντος: Φυλάκιση 4 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη με τον όρο της εμφάνισης μία φορά το μήνα σε ΑΤ και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
- Μαρία Σκλαβάκη: Ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.
- Βασίλης Δημήτρακας: Ποινή φυλάκισης 4 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αναστολή για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
- Πέτρος Νικολοθανάσης: Κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί επί παρεμπιπτουσών αποφάσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ