Κόσμος
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2005 11:44

Στην έδρα του ΝΑΤΟ ο Μπους - Πρώτη συνάντηση με Γιούστσενκο

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπους συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση που διήρκεσε 15 λεπτά, μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ουκρανίας, Κοντολίζα Ράις και Μπόρις Ταρασιουκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα το πρωί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πηγές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσαν ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν στην ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, αν και οι αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει Γερμανία και Γαλλία, δείχνουν ότι η δέσμευση αυτή δεν πρόκειται να ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη σύνοδο κορυφής θα απευθύνει έκκληση για ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας παράλληλα το ΝΑΤΟ να διευρύνει το ρόλο του στο Ιράκ. Τέλος, θα επαναλάβει τη δέσμευση της χώρας του στην προώθηση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους θα παρουσιάσει επίσης, τις απόψεις του στο θέμα της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, όπως έχουν ζητήσει η Γερμανία και η Γαλλία, ώστε η Συμμαχία να αποκτήσει ένα ευρύτερο πολιτικό ρόλο και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ε.Ε. .

Το απόγευμα ,ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.