Κοινωνία
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 07:39

Το βλέμμα στο Μαξίμου στρέφουν τώρα οι αγρότες της Μακεδονίας

Το «ραντεβού» με την κυβέρνηση περιμένουν οι αγρότες της Κεντρική Μακεδονίας, ενώ στον κάμπο «κληρώνουν» σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Αναλυτικότερα, κρίσιμη θεωρείται η τρίτη εβδομάδα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς αναμένεται να καθοριστούν τα τετ- α- τετ μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των μπλόκων.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη 
 [email protected]

Το «ραντεβού» με την κυβέρνηση περιμένουν οι αγρότες της Κεντρική Μακεδονίας, ενώ στον κάμπο «κληρώνουν» σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Αναλυτικότερα, κρίσιμη θεωρείται η τρίτη εβδομάδα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς αναμένεται να καθοριστούν τα τετ- α- τετ μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των μπλόκων.

Αρχής γενομένης με την Κεντρική Μακεδονία, χθες αγρότες από 15 μπλόκα, από το σύνολο των 17 που έχουν στηθεί φέτος σε όλη την επικράτεια, κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, οι Μακεδόνες αγρότες έδωσαν διορία μίας εβδομάδας προκειμένου να οριστεί η συνάντηση. Σημειώνεται ότι το υπόμνημα υπογράφουν μεταξύ άλλων αγρότες από την Αν. Θεσσαλονίκη, από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, από το μπλόκο στον Προμαχώνα καθώς και Θεσσαλοί αγρότες, ενώ τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και των Μαλγάρων δεν συντάσσονται με αυτή την κίνηση.

Οι πληροφορίες θέλουν το ραντεβού να δρομολογείται άμεσα, ενδεχομένως εντός και της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ στη συνάντηση αναμένεται να μετέχει μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση η ατζέντα της συνάντησης από πλευράς αγροτών θα περιλαμβάνει τα βασικά θέματα του κλάδου: ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής και αγροτικό εισόδημα.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της πενταμελούς επιτροπής που κατέθεσε χθες το υπόμνημα «επιθυμούμε διάλογο και ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα του κλάδου».

Στο άλλο μέτωπο της Νίκαιας, σήμερα είναι η μέρα των αποφάσεων, καθώς συγκαλείται σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις των κινητοποιήσεων και να αποφασιστεί εάν θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή αν θα γίνει αποδεκτό το κάλεσμα για διάλογο που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας κλειστά επ’ αόριστον είναι τα δύο μέρη από και προς Αθήνα, ενώ κλιμακώνουν από χθες τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης στη διασταύρωση με το Αργυροπούλι, προχωρώντας από χθες σε τετράωρους αποκλεισμούς από τις 18.00 έως τις 22.00. Από αύριο 8/2 ενδέχεται οι ώρες του αποκλεισμού να παρατεθούν.

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες της Λάρισας που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην εθνική οδό Λάρισας-Τρικάλων-Ιωαννίνων στον κόμβο της Ραχούλας, οι οποίοι από χθες το μεσημέρι κλείνουν τόσο την Ε.Ο. όσο και τον παράδρομο, επ’ αόριστον.

Αντίστοιχα, ο αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων και στα Πράσινα Φανάρια συνεχίζεται, ενώ τα μπλόκα παραμένουν στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Παραταγμένα είναι τα τρακτέρ από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ σχεδιάζεται και ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής δρομολογείται για την Πέμπτη, ενώ την ίδια ώρα θα στηθεί και αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου. Αμετακίνητοι εμφανίζονται και οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι τις επόμενες μέρες δρομολογούν παγκρήτιο συλλαλητήριο.

Διάλογος

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ανέφερε ότι «παρά το ότι πέρυσι πέτυχαν να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο το 95% των αγροτών και πανηγύριζαν ότι νίκησαν, φέτος οι πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων δεν περιμένουν να δουν την υλοποίηση των αποφάσεων». Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι έγινε σειρά προσπαθειών διαλόγου, αλλά η στάση που καταγράφηκε ήταν «πρώτα θα στηθούν τα μπλόκα, θα γίνουν οι κινητοποιήσεις και μετά».

Έγινε προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή και ενημερώθηκαν για τις θέσεις των κομμάτων, συνέχισε, προτείνοντας εάν υπάρχει αίτημα για περαιτέρω διάλογο να ζητήσει ο ίδιος ως υπουργός συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα εκπροσωπηθούν οι αγρότες όπως αυτοί θα επιλέξουν. «Θέλουν να έρθουν στο υπουργείο; Να έρθουν... το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα το αντιμετωπίσει ο ίδιος» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.