Παρά τη διαμάχη για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων, CDU και CSU θέλουν να κατέβουν ενωμένοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η άνοδος του SPD έχει σημάνει συναγερμό στη γερμανική κεντροδεξιά.
Παρά τη διαμάχη για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων, CDU και CSU θέλουν να κατέβουν ενωμένοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η άνοδος του SPD έχει σημάνει συναγερμό στη γερμανική κεντροδεξιά.
Από τότε που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε τον Μάρτιν Σουλτς ως νέο υποψήφιο για την Καγκελαρία, τα ποσοστά του έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ αντίθετα, τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) την κατιούσα.
Ενδεικτικά, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης ανέρχεται στο 34%, ενώ σε περίπτωση απευθείας εκλογής του Καγκελαρίου, ο Μάρτιν Σουλτς θα συγκέντρωνε 50% και η Άγκελα Μέρκελ μόλις 34%.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Χριστιανική Ένωση, αφού οι απόψεις των προέδρων των δυο κομμάτων σε μια σειρά κομβικής σημασίας ζητημάτων διίστανται. Αγκάθι στη σχέση των δυο πολιτικών παραμένει το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζέεχοφερ, είχε απειλήσει με συνταγματική προσφυγή την πρόεδρο της CDU, Άγκελα Μέρκελ, και τώρα δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση, αν στο σύμφωνο συνεργασίας δεν αναφέρεται ρητώς ένας ανώτατος αριθμός προσφύγων, τον οποίο μπορεί να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία.
Το φόβητρο του SPD
Η άνοδος όμως, του SPD αναγκάζει τα δυο αδελφά κόμματα να έρθουν πιο κοντά και να επιδιώξουν τη συμφιλίωση. Για το λόγο αυτό τα προεδρεία της Χριστιανικής Ένωσης συναντώνται σήμερα, με στόχο να αφήσουν το παρελθόν στην άκρη και να κοιτάξουν το μέλλον. Αύριο και η CSU θα ορίσει επιτέλους την Άγκελα Μέρκελ επισήμως ως υποψήφια.
Ωστόσο, η δυσθυμία σχετικά με τον ανώτατο αριθμό προσφύγων παραμένει. Η τακτική των Χριστιανοκοινωνιστών το τελευταίο διάστημα είναι «στηρίζουμε την Μέρκελ» αλλά «και παίρνουμε αποστάσεις».
Με την ψυχρή αυτή στήριξη δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι εντός της CSU. Πολλοί που υποστήριξαν την έντονη κριτική του Ζεεχόφερ σχετικά με την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου, τηρούν τώρα αποστάσεις. O πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών όμως, φαίνεται να εμμένει στη θέση του, λέγοντας πως «το κάνουμε από πεποίθηση και όχι για λόγους τακτικισμού».
Ένα πράγμα μπορεί πάντως να θεωρείται βέβαιο: μετά την ανοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών, οι συντηρητικοί της Βαυαρίας δεν έχουν πλέον περιθώρια να μην στηρίξουν την Άγκελα Μέρκελ.