«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατόν. Δεν επιθυμούμε καμία καθυστέρηση και καμία καθυστέρηση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η υπουργός παραδέχθηκε το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση λέγοντας πως «αναζητά μια ισορροπία μεταξύ ζητημάτων που δεν είναι εύκολα».
«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατόν. Δεν επιθυμούμε καμία καθυστέρηση και καμία καθυστέρηση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μάλιστα η υπουργός επεσήμανε πως «η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση και ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, αποτυπώθηκε και στο τελευταίο Eurogroup, όπου εκεί υπήρχε συναίνεση όλων των εμπλεκομένων μερών σε τρία κυρίως ζητήματα»: α) η Ελλάδα πέτυχε υπεραπόδοση στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων (στόχος ήταν 0,5% και επετεύχθη περίπου 2%), β) η οικονομία έχει μικρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα είχε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και γ) ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος και δεν θα πρέπει να κωλυσιεργεί κανείς.
Το σημείο της απόκλισης, είπε η Έφη Εχτσιόγλου, αφορούσε τη θέση του ΔΝΤ και «τις παράλογες απαιτήσεις του σε σχέση με την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος, παράλογες οικονομικά, παράλογες και δημοκρατικά. Οικονομικά, διότι τα όσα έχουν ληφθεί υπεραποδίδουν σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους και άρα, δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική στο να ληφθούν νέα μέτρα. Δημοκρατικά, διότι το πλαίσιο μιας κυβέρνησης την βάζει να λειτουργεί με τα δεδομένα που έχει στο χρονικό ορίζοντα για τον οποίο έχει τη σχετική νομιμοποίηση. Αυτό προβάλλουμε σε όλους τους τόνους, σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων και επιμένουμε σε αυτή τη θέση».
Η υπουργός παραδέχθηκε το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση λέγοντας πως «αναζητά μια ισορροπία μεταξύ ζητημάτων που δεν είναι εύκολα».
Τα ζητήματα αυτά, είπε, είναι:
α) οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν και έχουν συμφωνηθεί εντός του προγράμματος, δηλαδή, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όπου είναι και τα εργασιακά.
β) τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
γ) τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα συμφωνηθούν για μετά το τέλος του προγράμματος.
«Αναζητείται ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ αυτών των τριών πυλώνων και μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στα εργασιακά, τα ενεργειακά και κάποιους δημοσιονομικούς στόχους.
Ως προς τα εργασιακά, τα θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις ο συνδικαλιστικός νόμος. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, «επιθυμεί την αποκατάσταση ενός πλαισίου που κατέρρευσε με τις επιλογές που έγιναν μεταξύ του 2010 και του 2015, κυρίως μέσω της πράξης του υπουργικού συμβουλίου του 2012».
«Το βρίσκω πολιτικά υποκριτικό να γίνεται μια επίθεση ότι δεν δίνουμε τη μάχη για τα εργασιακά ή για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που η δική μας πλευρά επιχειρεί να αντιστρέψει αυτό το οποίο σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και ανέφερε τις θέσεις της Ελλάδος όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας:
Για τις ομαδικές απολύσεις η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων», διότι «όπως είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι πλήρως συμβατό με την Ενωσιακή νομοθεσία. Η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων αποτελεί παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας», ενώ δεν το ζητούν ούτε οι εργοδοτικοί φορείς. «Σε αυτό είμαστε αυστηροί», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός..
Για την προέγκριση η κυβέρνηση προτείνει να υπάρχει ένας μηχανισμός ουσιαστικού προελέγχου των ομαδικών απολύσεων.
«Είμαστε διατεθειμένοι να εναρμονιστούμε πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε., η οποία λέει ότι η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα να διατηρήσει σε μια δημόσια αρχή τον έλεγχο, να κάνει έναν ουσιαστικό προέλεγχο, δηλαδή, για μια ομαδική απόλυση, αλλά θα πρέπει τα κριτήρια να είναι πιο σαφή και πιο εξειδικευμένα», τόνισε η Εφ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε τον έλεγχο αυτό να τον έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με ισορροπημένη εκπροσώπηση τριμερή εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους».
Για τον συνδικαλιστικό νόμο η υπουργός Εργασίας είπε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απαίτηση του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση του lockout» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω σ' αυτό το ζήτημα».
«Η συζήτηση χρειάζεται προσοχή γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση στο συνδικαλιστικό νόμο πρέπει να είναι τέτοια που να μην θιγεί το συνταγματικό δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει την ύπαρξη ηλεκτρονικών μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να μπορεί να γίνεται και ένας έλεγχος στις εκλογές τους, να μην υπάρχουν διπλοψηφίσεις κ.λπ..
naftemporiki.gr