O διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies, Τράβις Κάλανικ, παραιτήθηκε από την επιτροπή επιχειρηματικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη, εν μέσω έντονων πιέσεων από ακτιβιστές και εργαζομένους της εταιρείας που αντιτίθενται στις πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την μετανάστευση.
O διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies, Τράβις Κάλανικ, παραιτήθηκε από την επιτροπή επιχειρηματικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη, εν μέσω έντονων πιέσεων από ακτιβιστές και εργαζομένους της εταιρείας που αντιτίθενται στις πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την μετανάστευση.
Στους επικριτές περιλαμβάνονται οδηγοί της Uber, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι μετανάστες. «Η ένταξή μου στην επιτροπή δεν προοριζόταν να αποτελέσει έγκριση του προέδρου ή της ατζέντας του, αλλά δυστυχώς παρερμηνεύτηκε ως αυτό ακριβώς» αναφέρει ο Κάλανικ, που ήταν να παραστεί σε συνάντηση την Παρασκευή, σε email του στο προσωπικό της εταιρείας που είδε το Reuters. Η Τσέλσι Κόλερ, εκπρόσωπος της Uber, επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Κάλανικ έχει βγει από την ομάδα.
Η Uber έχει στοχοποιηθεί από καμπάνιες στα social media που προτρέπουν τους χρήστες να σβήσουν τους λογαριασμούς τους και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ανταγωνίστρια Lyft. Η Uber από πλευράς της αποστέλλει email σε χρήστες που έσβησαν τους λογαριασμούς τους, υπογραμμίζοντας πως συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους και θα αποζημιώσει τους οδηγούς που επηρεάστηκαν από τις επιλογές Τραμπ.
Ο Κάλανικ είπε πως είχε σύντομη συνομιλία με τον Τραμπ για το διάταγμα σχετικά με τη μετανάστευσης και τα «ζητήματα που προκύπτουν από αυτό για την κοινότητά μας» και είπε στον πρόεδρο πως δεν θα συμμετείχε στην επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως η Uber γενικότερα δέχεται πυρά, τόσο για το θέμα της συμμετοχής Κάλανικ στην επιτροπή, όσο και για τις επιλογές της όσον αφορά στην αποδοχή δρομολογίων από το αεροδρόμιο JFK (σε συνδυασμό με την κατάργηση του «price surging», αναγνωρίζοντας έτσι πως ανέμενε αύξησή τους) ενώ το σωματείο των οδηγών ταξί είχε ανακοινώσει πως θα τα έπαυε προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διάταγμα Τραμπ, με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στις ΗΠΑ υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα συνεχίσουμε να ζητούμε δίκαιες αλλαγές στη μετανάστευση, αλλά η παραμονή στην επιτροπή θα το εμπόδιζε αυτό. Το διάταγμα πλήττει πολλούς ανθρώπους σε κοινότητες σε όλη την Αμερική» έγραψε ο Κάλανικ σε σημείωμά του στους εργαζομένους. «Οικογένειες χωρίζονται, άνθρωποι μένουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό και υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος φόβος πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένα μέρος που καλωσορίζει τους μετανάστες».
Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη – στην οποία δεν γίνεται αναφορά στην Uber- αναφέρει πως ο Τραμπ «κατανοεί τη σημασία του ανοιχτού διαλόγου με κορυφαίους επιχειρηματίες για να συζητηθεί το πώς θα ενισχυθεί η εθνική οικονομία».
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στα υπόλοιπα στελέχη που συμμετέχουν στην επιτροπή, μεταξύ των οποίων της General Motors, της IBM, κ.α- καθώς και ο Έλον Μασκ, της SpaceX και της Tesla Motors. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Buzzfeed, έχουν αρχίσει να σημειώνονται ακυρώσεις παραγγελιών αυτοκινήτων της Tesla από πελάτες που αποδοκιμάζουν την επιλογή του επικεφαλής της εταιρείας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η αποχώρηση του Κάλανικ υποδεικνύει πως το χάσμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των εταιρειών τεχνολογίας διευρύνεται ακόμα περισσότερο: Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν εκτιμά ιδιαίτερα την οικονομική δραστηριότητα που προκύπτει από τον χώρο της τεχνολογίας. Επίσης, υπενθυμίζεται πως την αντίθεσή τους στο διάταγμα Τραμπ για τους υπηκόους μουσουλμανικών χωρών έχουν εκφράσει έμπρακτα εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet (Google), η Apple και η Amazon, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εργαζομένους από το εξωτερικό.