Πολιτιστικά
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 14:05

Γλυκερία: «…Η προσωπική αλλαγή και βελτίωση θα οδηγήσει και στην αλλαγή γύρω μας»

Με μοναδικές ερμηνείες και έθνικ διάθεση, η ερμηνεύτρια Γλυκερία θα μας ταξιδέψει στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, μεταφέροντάς μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο - αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922, και μας μιλά για τη μουσική παράσταση «Σμυρνέικο μινόρε».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με μοναδικές ερμηνείες και έθνικ διάθεση, η ερμηνεύτρια Γλυκερία θα μας ταξιδέψει στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής, μεταφέροντάς μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο - αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922, και μας μιλά για τη μουσική παράσταση «Σμυρνέικο μινόρε».

Το μουσικό αυτό αφιέρωμα στους ήχους της Μικράς Ασίας παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κύκλου «Προσφυγικά», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Πλαισιωμένη από πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, η Γλυκερία ερμηνεύει με μοναδικά αυθεντικό τρόπο τη μουσική εκείνης της εποχής που συνέδεσε δύο λαούς, κάνοντάς τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους, και μιλά για την παράσταση και για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Πού θα ταξιδέψετε το κοινό μέσα από το «Σμυρνέικο μινόρε»;

Το “Σμυρνέικο μινόρε” είναι μια μουσική παράσταση με τραγούδια  της Μικράς Ασίας. Κάνουμε ένα ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Το “Σμυρνέικο μινόρε” φέρνει μαζί του τον μουσικό πλούτο που έφεραν οι πρόσφυγες και ο οποίος μπολιάστηκε με το λαϊκό τραγούδι. 

Τι σας μαγεύει σε αυτά τα τραγούδια;

Όλα αυτά τα τραγούδια δεν με μαγεύουν μόνο, αλλά τα αγαπώ βαθιά. Είτε τα τραγουδάω μπροστά σε κοινό, είτε τα τραγουδάω μόνη μου - γιατί δεν σας κρύβω ότι, πολλές φορές, τα τραγουδώ σπίτι μου - νιώθω δεμένη με την εποχή εκείνη. Μπροστά μου, ξετυλίγονται εικόνες, μυρωδιές.  Από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί και δημιουργούσαν πολιτισμό. Τα περισσότερα τραγούδια είναι γραμμένα από Έλληνες συνθέτες και άλλα θεωρούνται αδέσποτα, όμως γράφτηκαν σε εποχές ευημερίας και προκοπής. Μετά ήρθε ο φανατισμός και το μίσος, κι όλα διαλύθηκαν. 

Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αυτό το υπέροχο θέατρο, οι συναυλίες μας υποστηρίζονται από μια υπέροχη ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα. Μαζί μου για την ερμηνεία των τραγουδιών, θα είναι η έμπειρη Αρετή Κετιμέ, η οποία, όπως ξέρετε, παίζει και σαντούρι, και ο συμπατριώτης μου, ο Σερραίος νεαρός τραγουδιστής Βασίλης Προδρόμου. Είμαστε μια γερή ομάδα, που θέλουμε να δώσει γνώση και χαρά.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, σε τι πιστεύετε και σε τι ελπίζετε;

Βιώνουμε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια κρίση. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουμε ελπίδα. Όμως, εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη δύναμη, μπορεί να αλλάξει το σύμπαν ολόκληρο, αν έχει πίστη. Πίστη στη δύναμή του. Βέβαια, οι πολιτικές δεν αφήνουν τον άνθρωπο να αναπνεύσει, να ζήσει ελεύθερος, υπερήφανος, να δώσει φαγητό στα παιδιά του. Δεν τον αφήνουν να σύρει το δικό του προσωπικό άρμα. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η κομματικοποίηση με απόλυτο τρόπο. Είναι ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, να παίρνουμε τις προσωπικές μας αποφάσεις, να δούμε και να ανακαλύψουμε το προσωπικό μας καλό. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην αλλαγή. Η προσωπική αλλαγή και βελτίωση θα οδηγήσει και στην αλλαγή γύρω μας.

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320. Τιμές εισιτηρίων: A΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 15 ευρώ, Δ ζώνη: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.