Περιβάλλον
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 11:25

Παρίσι: «Οικολογική» πρόταση υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Η επιτροπή υποψηφιότητας του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 καταθέτει πρόταση για τη δραματική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των Αγώνων σε σχέση με τις δύο τελευταίες διοργανώσεις στο Λονδίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η επιτροπή υποψηφιότητας του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 καταθέτει πρόταση για τη δραματική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των Αγώνων σε σχέση με τις δύο τελευταίες διοργανώσεις στο Λονδίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το τρίτο μέρος του φακέλου υποψηφιότητάς του Παρισιού θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και σύμφωνα με τον συνεπικεφαλής της γαλλικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ, το Παρίσι είχε τοποθετήσει τη βιωσιμότητα στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει ένα φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιο που θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με προηγούμενους Αγώνες.

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις που έχουν απομείνει, μαζί με το Λος Άντζελες και τη Βουδαπέστη. Η ΔΟΕ αναμένεται να επιλέξει τη διοργανώτρια πόλη τον Σεπτέμβριο.

«Το όραμά μας είναι για τους πιο βιώσιμους Αγώνες στην ιστορία», δήλωσε ο Εστανγκέ, προσθέτοντας ότι η υποψηφιότητα είναι σύμφωνη με τη συμφωνία του 2015 στο Παρίσι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον Εστανγκέ, οι Αγώνες στο Παρίσι θα παράγουν κατά εκτίμηση 1,56 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας πτώση 55% από τους περίπου 3,42 εκατομμύρια τόνους που παρήγαγαν οι Αγώνες στο Ρίο το 2016 και στο Λονδίνο το 2012.

«Οι ειδικοί που χρησιμοποιήσαμε για την αξιολόγηση του έργου είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που αξιολόγησαν το αποτύπωμα άνθρακα για τα τελευταία παιχνίδια», δήλωσε ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο κανόε καγιάκ σλάλομ και μέλος της ΔΟΕ.

Η χρήση των υφιστάμενων χώρων και προσωρινών κατασκευών, καθώς και η σχεδόν καθολική χρήση δημόσιων μεταφορών, θα βοηθήσουν στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, με την κατασκευή ενός κέντρου υγρού στίβου να θεωρείται ως το μόνο απαραίτητο νέο μεγάλο έργο.

«Θα  χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα υλικά για να μειώσουμε το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα. Διαθέτουμε επίσης ήδη όλες τις υποδομές, όπως δρόμους, ξενοδοχεία και αεροδρόμια, ώστε να διοργανώσουμε τους πιο βιώσιμους Αγώνες στην ιστορία», κατέληξε ο Εστναγκέ.