Πολιτική
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 19:32

Παπαρήγα: Πρόσχημα η κάθαρση για ασφυκτικούς μηχανισμούς στη δικαιοσύνη

«Υπάρχει από την πλευρά μας μια βασική προσέγγιση. Ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι θεσμός του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος, άρα όχι μόνο είναι άδικος, αλλά εκδηλώνει και σοβαρά φαινόμενα σήψης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την προβολή και υποστήριξη κάποιων ζητημάτων, που θα μπορούσαν, κατά κάποιο τρόπο, έστω σήμερα, να αμβλύνουν αυτή την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σε όλους του θεσμούς του συστήματος. Πολύ φοβόμαστε, ότι η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική, να αξιοποιεί όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στο χώρο της δικαιοσύνης, για τα ζητήματα της λεγόμενης κάθαρσης, προκειμένου να διαπεράσει στη δικαιοσύνη νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους δικαστές να ασκούν το έργο τους και με αντικειμενικότητα να αποφασίζουν, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων.

Η κα Παπαρήγα τάχθηκε κατά των μέτρων καταστολής «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της σήψης», και ζήτησε μέτρα που εξασφαλίζουν την ουσιαστική, έστω και τυπική αυτοδιοίκηση του θεσμού, όπως π.χ. να πάψουν να επιλέγονται οι δικαστές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, και αναρωτήθηκε «γιατί τόσο έντονα αυτή την περίοδο βγαίνουν στην επιφάνεια υπαρκτά προβλήματα διαφθοράς. Είναι αρκετά ύποπτη αυτή η ιστορία».