Μια σκληρή παρτίδα πόκερ παίζουν εσχάτως όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους με καταλυτική ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Έπειτα, το μπαλάκι θα περάσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου, με τελικό σταθμό το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μια σκληρή παρτίδα πόκερ παίζουν εσχάτως όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους με καταλυτική ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Έπειτα, το μπαλάκι θα περάσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου, με τελικό σταθμό το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Επί του παρόντος, το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα. Το έπραξε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως «οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα». Το κάνουν και οι Γερμανοί μέσω των δημοσιευμάτων, όπως το χθεσινό της Bild, η οποία επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπός του απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα, περιοριζόμενος στην επισήμανση: «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση».
Από την πλευρά των Βρυξελλών, πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου Ανίκα Μπράιτχαρντ σημείωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται «εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», πρόσθεσε.
Όπως φαίνεται, στον πυρήνα της πρότασης των δανειστών θα βρίσκεται η μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και από το επόμενο έτος, για την οποία η Αθήνα δεν έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις. Η μείωση των συντάξεων θα μείνει στο «ντουλάπι», σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι.
«Παζάρι» διεξάγεται αυτήν τη στιγμή και για τη χρονική διάρκεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους θεσμούς να επιμένουν στη δεκαετία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ευκλείδης Τσακαλότος έχει δεσμευτεί για νέα μέτρα ύψους 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2018, ενώ στο «κάδρο» της όποιας λύσης υπάρχουν πάντα σε εκκρεμότητα οι αλλαγές στα εργασιακά και τα ενεργειακά.
Η συγκεκριμένη λύση - πακέτο θα έδινε ενδεχομένως τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «πουληθεί» ως success story, αφού κρατά τη χώρα σε κλοιό λιτότητας ίσως και για μια ολόκληρη δεκαετία, ρίχνει τα βάρη για μια ακόμη φορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο να αυξηθούν κατακόρυφα τα ήδη αυξημένα χρέη των πολιτών στην εφορία και, συνεπώς, διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Το Μαξίμου επιμένει πάντως ότι αποκλείεται η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politica: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα, τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης, αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος».