Κόσμος
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 14:50

Δαμασκός: Οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές εξελίξεις

Οιεσδήποτε προκλήσεις σε βάρος της Βηρυτού και της Δαμασκού, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές εξελίξεις, προειδοποίησε σήμερα η Συρία, εν όψει των εντεινόμενων διεθνών πιέσεων που της ασκούνται.

Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό της αναδιάταξης δυνάμεών της στο Λίβανο, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες του Τάεφ, θέτοντας ωστόσο ορισμένους όρους.

«Η Συρία θεωρεί ότι πριν από την επιτάχυνση του ρυθμού της αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων, θα πρέπει ο λιβανικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να πληρώσουν το κενό κατά τρόπο που δεν θα θίξει την ασφάλεια του Λιβάνου και της Συρίας», δήλωσε ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως επίσης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, την οποία ανέγνωσε ο κ. Μουάλεμ, «η συνέχιση, στο Λίβανο και το εξωτερικό, των προκλήσεων εναντίον της Συρίας και του Λιβάνου, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε αρνητικές εξελίξεις που θα βλάψουν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών, ιδιαίτερα της λιβανέζικης πλευράς, η οποία σε περιόδους κρίσης πλήρωσε πάντοτε με την ασφάλειά της, με τη ζωή και την ευημερία των πολιτών της».

Στη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός Ομαρ Καράμι δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι μια γρήγορη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο, όπως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Περίπου 14.000 σύροι στρατιώτες παραμένουν στο Λίβανο. Η συμφωνία του Τάεφ προβλέπει την προοδευτική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων και την αναδιάταξή τους στην κοιλάδα Μπεκάα, χωρίς ωστόσο να θέτει χρονικό όριο.