Κόσμος
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2005 15:33

Αποσύρονται τα συριακά στρατεύματα από το Λίβανο

Η Συρία θα αποσύρει τα στρατεύματα που διατηρεί στο Λίβανο προς την κοιλάδα Μπεκάα, «μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμύνης του Λιβάνου Αμπντέλ Ραχίμ Μουράντ.

«Οι λιβανικές και συριακές αρχές συναντήθηκαν κι αποφάσισαν την έκτη αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στον Λίβανο. Έλαβαν την απόφαση να ξεκινήσουν την αναδίπλωσή τους εντός των ερχομένων ωρών», τόνισε ο ίδιος, αρνούμενος πάντως να αποκαλύψει πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν.

Από την πλευρά της Συρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο) που ζητεί την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

«Η Συρία εκφράζει το μεγάλο της ενδιαφέρον να συνεργαστεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Terje Roed-Larsen ) για την ολοκλήρωση της αποστολής του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κ. Μουάλεμ.

«Οι σημαντικές αποσύρσεις στρατευμάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι οποίες αργότερα θα συνεχιστούν, θα γίνουν σε συμφωνία με το Λίβανο στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Τάεφ και των μηχανισμών που προβλέπει», συμπλήρωσε ο σύρος αξιωματούχος.