Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 13:46

Σίλικον Βάλεϊ εναντίον Τραμπ λόγω μετανάστευσης

Την αντίθεσή της στην πολιτική που φαίνεται να υιοθετεί απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει έμπρακτα η Σίλικον Βάλεϊ, χρηματοδοτώντας νομικές ενέργειες, επικρίνοντας τις αποφάσεις του νέου προέδρου και παρέχοντας βοήθεια σε εργαζομένους που επηρεάζονται.

Την αντίθεσή της στην πολιτική που φαίνεται να υιοθετεί απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει έμπρακτα η Σίλικον Βάλεϊ, χρηματοδοτώντας νομικές ενέργειες, επικρίνοντας τις αποφάσεις του νέου προέδρου και παρέχοντας βοήθεια σε εργαζομένους που επηρεάζονται.

Όπως σημειώνει το Reuters, η συγκεκριμένη βιομηχανία «παραδοσιακά» βασιζόταν στους μετανάστες. Αν και στην αρχή δεν υπήρχε ομοφωνία σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στο διάταγμα Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες και παύση 120 ημερών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, ο τομέας της τεχνολογίας αντέδρασε συνολικά αρκετά έντονα.

Εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Microsoft παρείχαν νομική βοήθεια σε εργαζομένους που επηρεάζονται από το διάταγμα, σύμφωνα με επιστολές που απεστάλησαν στο προσωπικό τους, ενώ αρκετά στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ προέβησαν σε δωρεές προς στήριξη νομικών πρωτοβουλιών υπέρ μεταναστών που επηρεάζονται. Ο επικεφαλής της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, έγραψε στο Twitter πως θα μετέφερε τους προβληματισμούς σχετικά με το τι συμβαίνει με τη μετανάστευση στην επιχειρηματική συμβουλευτική επιτροπή του Τραμπ. Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προέβη και ο Τράβις Κάλανικ, της Uber, η οποία ωστόσο δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή οι οδηγοί της συνέχισαν να μεταφέρουν επιβάτες από και προς το αεροδρόμιο JFK- αναστέλλοντας μάλιστα το price surging και αναγνωρίζοντας πως η ζήτηση θα ήταν ασυνήθιστα μεγάλη- τη στιγμή που η New York City Taxi Workers Alliance είχε ανακοινώσει προσωρινή παύση δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διάταγμα Τραμπ.

Ως αποτέλεσμα, στα social media προκλήθηκε θύελλα (#DeleteUber) από χρήστες που καλούν σε μποϊκοτάζ και διαγραφή της εφαρμογής και των λογαριασμών στην εταιρεία, την οποία κατηγορούν πως εκμεταλλεύεται τις συνθήκες. Προσπαθώντας να διαχειριστεί την κατάσταση, η Uber ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει έναν λογαριασμό ύψους 3 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει στην κάλυψη των νομικών εξόδων που σχετίζονται με το διάταγμα Τραμπ. Σημειώνεται επίσης πως ο Κάλανικ έχει ταχθεί κατά των μέτρων Τραμπ με post του στο Facebook. Επίσης, η Lyft, ανταγωνίστρια της Uber, ανακοίνωσε πως θα δωρίσει ένα εκατ. δολάρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ACLU (American Civil Liberties Union). Αντίστοιχη δωρεά ανακοίνωσε επίσης ο Στιούαρτ Μπάτερφιλντ, συνιδρυτής του Slack και άλλοι- ενώ ο Ριντ Χέιστινγκς του Netflix χαρακτήρισε το διάταγμα «μη αμερικανικό».

Θέση πάνω στο θέμα έχει πάρει με ανάρτησή του στο Facebook και ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, γράφοντας πως «οι προπαππούδες μου ήρθαν από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Οι γονείς της Πρισίλα (σημείωση: η σύζυγός του) ήταν πρόσφυγες από την Κίνα και το Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος μεταναστών, και θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για αυτό. Όπως πολλοί από εσάς, προβληματίζομαι για τις επιπτώσεις των πρόσφατων διαταγμάτων που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ. Πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη χώρα ασφαλή, αλλά θα έπρεπε να το κάνουμε επικεντρώνοντας σε ανθρώπους που αποτελούν πραγματική απειλή. Εάν επεκτείνουμε την στόχευση της επιβολής νόμου πέρα από τους ανθρώπους που είναι πραγματικές απειλές, όλοι οι Αμερικανοί θα είναι λιγότερο ασφαλείς, καθώς θα ξοδεύονται πόροι ενώ εκατομμύρια μη καταγεγραμμένων ανθρώπων που δεν αποτελούν απειλή θα ζουν υπό καθεστώς φόβου απέλασης Θα έπρεπε επίσης να κρατήσουμε τις πόρτες μας ανοιχτές στους πρόσφυγες και αυτούς που χρειάζονται βοήθεια. Αυτοί είμαστε. Εάν είχαμε διώξει τους πρόσφυγες πριν λίγες δεκαετίες, η οικογένεια της Πρισίλα δεν θα ήταν εδώ σήμερα».

Ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter είπε οι συνέπειες είναι «αληθινές και ανησυχητικές», ενώ ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ξεκάθαρα πως πρόκειται για μια πολιτική «που δεν υποστηρίζουμε». Αντίστοιχα σχόλια προήλθαν από τη Mozilla, ενώ ο συνιδρυτής της AirBnB, Μπράιαν Τσέσκι, παρείχε δωρεάν διαμονή σε άτομα που βρέθηκαν εκτός ΗΠΑ χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν.

Η επιχειρηματική συμβουλευτική επιτροπή του Τραμπ, στην οποία συμμετέχουν ο Μασκ και ο Κάλανικ, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο την Παρασκευή.