Πολιτική
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 16:56

Το Κυπριακό στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάση, στο περιθώριο της 2ης ευρωμεσογειακής συνόδου στη Λισαβόνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάση, στο περιθώριο της 2ης ευρωμεσογειακής συνόδου στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αντάλλαξαν απόψεις «με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».

Αργότερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. 

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία της Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Γενεύης και την εκφρασθείσα θέση τόσο της Ε.Ε. όσο και των κρατών μελών για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ίδια η ιδιότητά του ως κράτους μέλους. 

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε., τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις Συνθήκες της Ε.Ε., να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε., στην επανενωμένη Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, της ανάγκης όπως η επανενωμένη Κύπρος συνεχίσει να είναι ενεργό και αποτελεσματικό κράτος μέλος, όπως επίσης της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίλυση του Κυπριακού.