Πολιτική
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 11:23

Η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβαστική φόρμουλα προ του αδιεξόδου

Τις πρωτοβουλίες εκείνες που μπορούν να ξεκλειδώσουν στο εξωτερικό την απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ και στο εσωτερικό τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν θα έρθει στη Βουλή κανένα νέο μέτρο αναζητούν στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τις πρωτοβουλίες εκείνες που μπορούν να ξεκλειδώσουν στο εξωτερικό την απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση από τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ και στο εσωτερικό τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν θα έρθει στη Βουλή κανένα νέο μέτρο αναζητούν στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε λίγη ώρα θα έχει συναντήσεις στη Λισσαβόνα, στο Centro Cultural de Belém, στη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου (Club Med) ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις. «Οι εν λόγο συναντήσεις έχουν τη σημασία τους για τις ισορροπίες εντός του Eurogroup όπου και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις» λέει στέλεχος του Μαξίμου.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη αναφερθεί, αμέσως μετά το Eurogroup, σε πρωτοβουλίες χωρίς όμως να προσθέσει κάτι παραπάνω ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος και η Κομισιόν αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου.

Στην παρούσα φάση η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απαίτηση των δανειστών για τη νομοθέτηση από τώρα τόσο της μείωσης των συντάξεων (προφανώς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς), όσο και τη μείωση του αφορολόγητου σε αντάλλαγμα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων και του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Πρόκειται για το πιο σκληρό σενάριο το οποίο ξόρκιζε η Αθήνα αφού εμπεριέχει και την πρόταση Σόιμπλε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (μένει να αποφασισθεί πόσο και για πόσα χρόνια, ήδη όμως ο κ. Τσακαλώτος «προσφέρει» 3,5% για τρία χρόνια και 3% για τα επόμενα δύο) και φυσικά την απαίτηση του Ταμείου για τη νομοθέτηση από τώρα νέων μέτρων ύψους περί τα 4 δισ.

Σενάριο που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει δεκτό από την Αθήνα ακόμη κι αν το Μαξίμου έχει αντίθετη άποψη αφού είναι αμφίβολο αν θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας και που αν επιμείνουν οι δανειστές δεν αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι η εν λόγω απαίτηση των θεσμών είναι το «ταβάνι» με το οποίο κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι με «όπλο» την άνω των προσδοκιών πορεία των εσόδων το 2016 και την πρόταση για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων (κόφτη) θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία συμφωνία.

Εκκρεμούν βέβαια πάντα οι αλλαγές στο εργασιακό όπου η ενεργοποίηση του ΔΝΤ ξαναβάζει στο τραπέζι τις απαιτήσεις του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων την ώρα που η Αθήνα θεωρεί «κόκκινη» γραμμή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

naftemporiki.gr