Πολιτική
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 07:54

Η απόφαση του Α.Π. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, προκάλεσε-όπως αναμενόταν- την οργίλη αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας, η οποία απειλεί με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη με πολιτικά κριτήρια.

Από την έντυπη έκδοση 

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, προκάλεσε-όπως αναμενόταν- την οργίλη αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας, η οποία απειλεί με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη με πολιτικά κριτήρια.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με κάθε νόμιμο μέσο, για την έκδοση των 8 στρατιωτικών και την παρουσίασή τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης και ήδη εκδόθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ένταλμα σύλληψης σε βάρος των εκζητουμένων, ενώ υποβλήθηκε και νέο αίτημα έκδοσής τους προς τις ελληνικές αρχές.

Με τρόπο αποκαλυπτικό των αντιλήψεων της τουρκικής ηγεσίας για το κράτος δικαίου, σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Αρείου Πάγου: «Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».

Ακόμη, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος» και υποστηρίζεται πως «η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και στην ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες».

Παράλληλα, αναγγέλλοντας πρωτοβουλίες «για την έκδοση των εγκληματιών», το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί πως «οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά».

Την απόφαση του Αρείου Πάγου επικρότησαν όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου, την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η απόφαση

Με την απόφαση αυτή, ο Άρειος Πάγος «άναψε κόκκινο» οριστικά και αμετάκλητα στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα, δεχόμενος ουσιαστικά ότι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερτερεί των πάντων, ενώ παράλληλα δέχτηκε τα επιχειρήματά τους σχετικά με τον κίνδυνο για τη ζωή τους και τα βασανιστήρια που θα υφίσταντο εφόσον εκδίδονταν.

Στο σκεπτικό των ομόφωνων αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν από τους αρεοπαγίτες και των τριών Ποινικών Τμημάτων του, που έκριναν την υπόθεση, τονίζεται ότι «η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές δεν έκαναν δεκτά τα σχετικά αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ αξιωματικών (που είχαν φτάσει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία).

Σημειώνεται ότι οι σχετικές αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δεν είναι δυνατόν να αναιρεθούν με κανένα ένδικο μέσο.

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο διέταξε χθες να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Ωστόσο, θα κρατηθούν προσωρινά, αφού εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα εν όψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου που ακολουθεί.

Οι δικηγόροι

O συνήγορος των Τούρκων αξιωματικών Χρήστος Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς».

Παράλληλα, ο Όμηρος Ζέλιος, επίσης συνήγορος των Τούρκων αξιωματικών, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη».