Πολιτική
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 17:15

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εκκλησία

ΔΙΕΞΟΔO από το βαρύ κλίμα που επικρατεί, αναζητεί η Εκκλησία. O μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ενημέρωσε το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο ότι είναι αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Αρχιεπίσκοπος στην πρώτη, από τότε που ξέσπασε η εκκλησιαστική κρίση, συνέντευξή του, δήλωσε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά απέρριψε την ιδέα, γιατί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αυτός που θα οδηγήσει την Εκκλησία στην κάθαρση.

ΔΙΕΞΟΔO από το βαρύ κλίμα που επικρατεί, αναζητεί η Εκκλησία, με τις αποκαλύψεις (πραγματικές ή μη), να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος στην πρώτη, από τότε που ξέσπασε η εκκλησιαστική κρίση, συνέντευξή του (στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στον Alpha), δήλωσε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά απέρριψε την ιδέα, γιατί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αυτός που θα οδηγήσει την Εκκλησία στην κάθαρση.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στους κόλπους της Ιεραρχίας, με τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο Κουμαριανό να υποβάλει την παραίτησή του την προσεχή Τρίτη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ο Θεσσαλιώτιδος ενημέρωσε το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί.

Ο Θεόκλητος ανακοίνωσε στο ποίμνιό του κατά τη διάρκεια του εσπερινού στο μητροπολιτικό ναό Καρδίτσας, την απόφασή του, και ευχήθηκε η παραίτησή του να κατευνάσει τα πνεύματα.

«O Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται, αλλά εξοντώνεται»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βλέπει τη δημοτικότητά του να σημειώνει κάθετη πτώση στο 41,7% έναντι 65,5% τον περασμένο Οκτώβριο, και το 47% των πολιτών να δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, έναντι 29% που περιβάλλουν το θεσμό με εμπιστοσύνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση. «Προσεύχομαι», αρκέστηκε να δηλώσει το πρωί ο κ. Χριστόδουλος, προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή, ενώ το βράδυ δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται, αλλά εξοντώνεται από τους εχθρούς του.

Σε αγρυπνία την προσεχή Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου καλεί τους πιστούς η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρινίζοντας, ότι «θα αναπεμφθεί ειδική προσευχή για να ξεπεράσουμε όλοι την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την εκκλησία μας και την ελληνική κοινωνία».

Aμβρόσιος προς Χριστόδουλο: Αλλαξε το περιβάλλον σου

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, σε δηλώσεις του, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να αλλάξει τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. «Εφόσον επαναφέρει πρόσωπα έντιμα, τότε θα έχει να προσφέρει έργο, γιατί είναι χαρισματικός». Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου και ότι «στόχος δεν είναι ο Χριστόδουλος, αλλά τα εθνικά θέματα», «αν δεχτούμε πως κάποιος αόρατος δάκτυλος κινεί τα νήματα».

Οσον αφορά τα γεγονότα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων τόνισε ότι θα είναι εθνική συμφορά, αν χαθεί, ενώ σχετικά με την υπόθεση Βαβύλη χαρακτήρισε ύποπτη την σιωπή όσων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ήξεραν για τη δράση του Βαβύλη και σήμερα δεν μιλούν, και διατύπωσε το φόβο μήπως παρουσιαστεί ως αυτόχειρας ο Βαβύλης, για να μην αποκαλύψει πράγματα.

Πρόταση βουλευτών για πολιτικό όρκο

Πρόταση για ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του προέδρου της Βουλής και όχι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Ηρακλείου Στ. Ματζαπετάκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/25/1017856.htm .

«Η κυβέρνηση εξαρχής τόνισε πως υποστηρίζει τις τολμηρές αποφάσεις για κάθαρση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, πόσο μάλλον στην Εκκλησία. Τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης θα βοηθήσουν, με τυχόν εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων, όπου αυτός κρίνεται απαραίτητος».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με τη θέση της κυβέρνησης, ως προς την «εθνική διάσταση» που λαμβάνει η κρίση στο χώρο της Εκκλησίας.

«Πώς να πείσω τα παιδιά μου που βρίσκονται στην εφηβεία και αμφισβητούν τα πάντα να πάνε στην Εκκλησία, όταν βλέπουν και ακούν όλα αυτά; Εύχομαι ο Θεός να τους φωτίσει (τους ιεράρχες)», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης.