Τεραστίων διαστάσεων δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών που βρίσκονται «εν υπνώσει» είναι κρυμμένα στο Twitter, σύμφωνα με έρευνα του UCL.
Τεραστίων διαστάσεων δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών που βρίσκονται «εν υπνώσει» είναι κρυμμένα στο Twitter, σύμφωνα με έρευνα του UCL.
Όπως αναφέρει το BBC, το μεγαλύτερο από αυτά φαίνεται να περιλαμβάνει πάνω από 350.000 λογαριασμούς, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ακόμα μεγαλύτερα.
Η ανακάλυψη των δικτύων έγινε κατά λάθος, στο πλαίσιο μελέτης σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούν το Twitter οι χρήστες του. Κάποιοι από τους λογαριασμούς αυτούς χρησιμοποιούνται για την «πλαστή» αύξηση του αριθμού των followers άλλων λογαριασμών και για την ψευδή ενίσχυση του ενδιαφέροντος όσον αφορά στα trending topics.
Τα «bots» του Twitter είναι λογαριασμοί τους οποίους διαχειρίζεται εξ αποστάσεως κάποιος που αυτοματοποιεί τα μηνύματα που στέλνουν και τις δραστηριότητες στις οποίες προβαίνουν. Κάποιοι πληρώνουν για να ακολουθούν τους λογαριασμούς τους bots ή για να αλλάζουν τη ροή συζητήσεων σχετικά με αμφιλεγόμενα θέματα. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ακριβώς πόσοι χρήστες του Twitter είναι bots» είπε ο Χουάν Ετσεβέρια, τελειόφοιτος του UCL, που ανακάλυψε τα δίκτυα.
Η έρευνα του Ετσεβέρια άρχισε μέσω της ανάλυσης ενός δείγματος 1% του συνόλου με στόχο την καλύτερη κατανόηση της χρήσης του δικτύου. Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων απέδωσε κάποια περίεργα αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε πολλούς συνδεδεμένους λογαριασμούς- κάτι που υποδείκνυε πως ήταν ένα άτομο ή μία ομάδα που διαχειριζόταν το «botnet». Αυτοί οι λογαριασμοί δεν λειτουργούσαν όπως τα bots που είχαν βρει άλλοι ερευνητές, αλλά ξεκάθαρα δεν ήταν αυθεντικοί. Όπως έδειξε η έρευνα του Ετσεβέρια, προηγούμενες έρευνες δεν είχαν εντοπίσει αυτά τα είδη δικτύων επειδή λειτουργούν διαφορετικά από τους πιο προφανείς αυτοματοποιημένους λογαριασμούς.
Το προαναφερθέν δίκτυο των 350.000 bots ξεχώριζε επειδή οι λογαριασμοί του είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως tweets προέρχονταν από μέρη όπου δεν ζούσε κανείς, μηνύματα μόνο από κινητά με Windows και φράσεις σχεδόν αποκλειστικά από βιβλία του «Star Wars».