Πολιτική
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 17:18

Σύσκεψη υπό τον Χριστόδουλο για τη διαχείριση της κρίσης

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που την Κυριακή διεμήνυσε από άμβωνος ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, συσκέφτηκε με δέκα ιεράρχες (Πειραιώς Καλλίνικος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Ξάνθης Παντελεήμων, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καισαριανής Δανιήλ και Σύρου Δωρόθεος) και τρεις νομικούς, για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής κρίσης, και το πόσο εφικτό είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ιεραρχία για την εξυγίανση.

Οταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος έμεινε με των Καλαβρύτων και λίγο αργότερα στην Αρχιεπισκοπή έφθασε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Ο Θεόκλητος νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη και παρότρυνε τους πιστούς να μην οργανώσουν εκδηλώσεις υπέρ της παραμονής του.

Αύριο, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα υποβάλλει την παραίτησή του ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18177&m=N10&aa=1 εξαπολύει βαριές κατηγορίες κατά της Χρυσοπηγής, υποστηρίζοντας ότι επί 20 χρόνια δέχεται πόλεμο από τους Ιεράρχες της αδελφότητας, οι οποίοι δεν του συγχώρησαν ότι έφυγε από το μοναστήρι τους, στο οποίο άντεξε μόνο τέσσερις μήνες και εντάχθηκε στο περιβάλλον Χριστόδουλου. Ο Θεόκλητος αναμένεται να καταθέσει αύριο ενώπιον του εισαγγελέα Χ. Μπαλτά για ψευδή δήλωση κατοικίας στον Πειραιά, προκειμένου να εκδικαστεί εκεί υπόθεσή του.

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του αρχιεπισκόπου εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος ζήτησε για άλλη μια φορά την παραίτηση του κ. Χριστόδουλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/28/1018715.htm .

Τέλος, στη ΔΙΣ υπενθυμίζεται ότι έχει κληθεί αύριο για να δώσει εξηγήσεις ο Χίου Διονύσιος, σχετικά με τις καταγγελίες ότι έχει υπέρογκους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, το θέμα Βαβύλη πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει «πότε προέκυψαν αυτά τα παρακμιακά φαινόμενα. Ποιος είχε την κυβερνητική ευθύνη; Δεν ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών;»

Για πόλεμο λάσπης έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης είπε ότι «τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί όπου ανήκουν».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που εμπλέκει το συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντο, με τον Βαβύλη, ο κ. Αθανασάκης είπε πως «ο κ. Ρόντος, δηλώνει, ότι ούτε είχε ποτέ ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Απόστολο Βαβύλη και ότι πρόθεσή του είναι μετά την επιστροφή του στην Αθήνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα αυτό».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σημείωσε ότι από την έρευνα που έκανε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος στο διάστημα 2000-2003, «δεν προκύπτει ότι είχε εκδοθεί διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο στον Βαβύλη».

Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός έχουν παραλάβει μία «λίστα ονομάτων δικαστικών που έχουν εμπλακεί στα παραθρησκευτικά σκάνδαλα», ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ παρατήρησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοια λίστα.