Πολιτιστικά
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 10:20

Ακολουθώντας τους δρόμους επιβίωσης των προσφύγων

Οι δύο εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης», μεταφέρονται -  σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά - στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά - Παλαιού Ταχυδρομείου, όπου και εγκαινιάζονται, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 19.30 το απόγευμα.

Οι δύο εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία: «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης», μεταφέρονται -  σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά - στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά - Παλαιού Ταχυδρομείου, όπου και εγκαινιάζονται, σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 19.30 το απόγευμα.

«Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, το 2006, ξεκινώντας από το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους, καθώς και στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη.

Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας, που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων, και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, στην Αττική γενικότερα, αλλά και στην περιοχή του Πειραιά ειδικότερα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.

«Δρόμοι επιβίωσης»

Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζονται φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συμμετείχαν - με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους - στο αναγκαστικό ταξίδι του «δρόμου της επιβίωσης» των προσφύγων.

Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή: Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν; Και, τέλος, ποια είναι η έννοια του ορίου; Υπάρχουν όρια  - ατομικά, συλλογικά, γεωγραφικά, χρονικά - πέρα από τα οποία δεν μπορεί να επεκταθεί ή να υπάρξει κάτι;

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι: Χάρης Ακριβιάδης, Βασίλης Ασβεστόπουλος, Βασίλης Βερβερίδης, Χριστίνα Ζαχοπούλου, Αλέξανδρος Ζωντανός, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Καρβουντζής, Γιάννης Κολεσίδης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Ηλίας Κουτουλογένης, Μανόλης Λαγουτάρης, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Στέλιος Ματσάγκος, Ανδριανός Μελτζάνης, Στέλιος Μισίνας, Παναγιώτης Μοσχανδρέου, Τατιάνα Μπόλαρη, Λεωνίδας Μπακόλας, Γιάννης Μπεχράκης, Ορέστης Παναγιώτου, Γεωργία Παναγοπούλου, Χρύσα Πανουσιάδου, Γιάννης Παπανίκος, Λευτέρης Πιταράκης, Αντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Πατσούρας, Θανάσης Σταυράκης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Στέλιος Στεφάνου, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Κώστας Τσιρώνης, Mehmet Ayhan, Andrea Bonetti, Hodo Oldi, Ghulamullah Habibi, Barda Mohammed, Youssef Badawi και Atef Safadi.

Πληροφορίες

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Παλαιό Ταχυδρομείο: Φίλωνος 29 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4101400 και 210 4101402. Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου - 5 Μαρτίου.

naftemporiki.gr