Συνολικά 125 είναι τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έναντι των 200 την ίδια περίοδο πέρσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξετάστηκαν σε σύσκεψη για το ζήτημα.
Συνολικά 125 είναι τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έναντι των 200 την ίδια περίοδο πέρσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξετάστηκαν σε σύσκεψη για το ζήτημα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνη Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σπύρο Ζακυνθινό με αντικείμενο την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και συνολικότερα την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας.
«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.