Μια νόσος που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ο διαβήτης, έχει μπει παγκοσμίως στο μικροσκόπιο όλης της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο να αναβρεθούν λύσεις για την καταπολέμηση ή την καλύτερη διαχείριση της νόσου.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια νόσος που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ο διαβήτης, έχει μπει παγκοσμίως στο μικροσκόπιο όλης της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο να αναβρεθούν λύσεις για την καταπολέμηση ή την καλύτερη διαχείριση της νόσου.
Ένα πρωτοποριακό application που παρουσιάστηκε χθες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ανελιχθεί στο μέλλον σε σοβαρό σύμμαχο κατά του διαβήτη. Πρόκειται για την εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) με την υποστήριξη της ELPEN, και η οποία είναι διαθέσιμη για τα άτομα με διαβήτη, να την κατεβάσουν στο κινητό ή το tablet τους. Η εφαρμογή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ο καθημερινός σύμβουλος των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 σε σημαντικά θέματα που αφορούν στη διαχείριση της νόσου.
Οι κατηγορίες θεμάτων που μπορούν να εξερευνήσουν οι χρήστες στη ψηφιακή εφαρμογή είναι οκτώ και σχετίζονται με τις πολύπλευρες και πιο σημαντικές συνιστώσες του Σακχαρώδους Διαβήτη. Κάθε κατηγορία είναι εμπνευσμένη από το κάθε γράμμα της λέξης «Διαβήτης» περιλαμβάνοντας: Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/Υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιοαυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίησητων παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισης.
Όπως επεσήμανε ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης αναφορικά με το επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής τα επιμέρους θέματα αναπτύσσονται από έγκριτους επαγγελματίες υγείας και περιλαμβάνουν τόσο νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη όσο και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με διαβήτη. Η εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη» εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν σε περιβάλλον android και iOS.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.) κ. Νικόλαος Παπάνας, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Υπεύθυνο Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη, λέγοντας, ότι λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στις μέρες μας, και συμπλήρωσε ότι αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο στη διάθεση των ατόμων με διαβήτη καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνουν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ακόμα και να αποτρέψουνσημαντικές επιπλοκές για την υγεία τους.
Όπως είπε, οι επιπλοκές που παρουσιάζονται είναι πολλές και ο τακτικός έλεγχος συνιστάται για την έγκαιρη ανίχνευση των επιπλοκών, όπως για παράδειγμα η εξέταση των ποδιών και των ματιών κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕ, η πρόληψη των επιπλοκών επιτυγχάνεται με σχολαστική ρύθμιση της γλυκόζης, αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και της υπερλιπιδαιμίας αλλά και αλλαγή στον τρόπο ζωής με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, έλεγχο του σωματικού βάρους και διακοπή του καπνίσματος.
Ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων έχουν ως συνέπεια τα άτομα με διαβήτη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων. Ο κ. Ντούπης υπογράμμισε τα καλά νέα λέγονταν ότι υπάρχουν αρκετές νέες θεραπευτικές επιλογές στον αγώνα κατά της υπεργλυκαιμίας, και σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα παρακολούθησης της γλυκόζης.
Βασικός πυλώνας, όμως, της επιτυχίας στη ρύθμιση του Διαβήτη παραμένει, όπως είπε, η σωστή, καθημερινή, αυτοδιαχείριση της νόσου με σωστές προσαρμογές του ασθενούς στον τρόπο ζωής αλλά και συμμόρφωσή του στη θεραπευτική αγωγή. Γι αυτό κατά τη γνώμη του η ψηφιακή εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη», θα καλύψει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη της εποχής μας, που αφορά την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα με το διαβήτη όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος.
Ο κ. Ντούπης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 ως προς την επιμόρφωση και τις κατευθύνσεις που δύναται να παρέχει προς τους ασθενείς, όπου σε συνδυασμό με τη στενή Ιατρική παρακολούθηση, θα συμβάλει στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων κάθε ασθενούς, με απώτερο σκοπό την αποφυγή των επιπλοκών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.