Πολιτική
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 16:44

ΔΙΣ: Ερευνα υπό τον Πειραιώς για τον Φαρμάκη

Γραπτές εξηγήσεις από το μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο για καταφρονητική του δήλωση στις 18/2 κατά της Ιεραρχίας («η καλή μπουγάδα θέλει δύο μέρες για να γίνει») και για καταγγελίες λαϊκού σε βάρος του, ζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που ανέθεσε στον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο να εποπτεύσει έρευνα για τον μοναχό της Χρυσοπηγής, Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος οπλοφορούσε και φέρεται αναμεμιγμένος μαζί με τους Τριανταφυλλάκη και Βαβύλη στην υπόθεση της εκλογής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Ο Πειραιώς και ηγούμενος της Χρυσοπηγής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο, που ζήτησε εξονυχιστικό έλεγχο για τη Μονή. Ο Καλλίνικος υποστηρίζει ότι όσα ελέχθησαν για την αδελφότητα είναι ανυπόστατα.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος δεν ζήτησε εξηγήσεις για πολυτελή οικία που ενοικίασε ο Χρυσόστομος στην Πάτμο, καθώς η Μονή του Αγίου Ιωάννου ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θέμα ηγεσίας θέτει ο Ζακύνθου με δήλωσή του, κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσής του και «αμετανόητο χαλκείο».

Αθώος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο υπέργηρος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Στέφανος, προσερχόμενος στη ΔΙΣ, που τον είχε καλέσει για την υπόθεση με τις "ροζ" φωτογραφίες. Η ΔΙΣ αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης στα ποινικά δικαστήρια, προτού λάβει αποφάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος.

Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 10 και 11 Μαρτίου.

Δεν συμβάλλει απολύτως σε τίποτα ο διαχειριστικός έλεγχος των μητροπόλεων, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Ιωάννη Δραγασάκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/03/1020006.htm .