Απόψεις
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 07:00

Πόσες «στιγμές Φις» αντέχουμε;

Στις 15 Οκτωβρίου 1987 ο Βρετανός μετεωρολόγος, Μάικλ Φις, ενημέρωνε τους τηλεθεατές ότι μία γυναίκα τηλεφώνησε στο BBC έντρομη, έχοντας ακούσει πως έρχεται τυφώνας. «Εάν παρακολουθείτε, μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται» τους καθησύχασε. Λίγες ώρες αργότερα η Μεγάλη Καταιγίδα σάρωνε τη ΝA Αγγλία αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές. Έκτοτε το όνομα Μάικλ Φις έγινε συνώνυμο των αποτυχημένων, καθησυχαστικών προγνώσεων, γράφει η Νατάσα Στασινού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Στις 15 Οκτωβρίου 1987 ο Βρετανός μετεωρολόγος, Μάικλ Φις, ενημέρωνε τους τηλεθεατές ότι μία γυναίκα τηλεφώνησε στο BBC έντρομη, έχοντας ακούσει πως έρχεται τυφώνας. «Εάν παρακολουθείτε, μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται» τους καθησύχασε. Λίγες ώρες αργότερα η Μεγάλη Καταιγίδα σάρωνε τη ΝA Αγγλία αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές. Έκτοτε το όνομα Μάικλ Φις έγινε συνώνυμο των αποτυχημένων, καθησυχαστικών προγνώσεων.

Μία «στιγμή Φις» ζήσαμε στις 23/6/2016. Οι Άγγλοι θα γκρινιάξουν, θα πετύχουν και άλλες εξαιρέσεις από κοινές πολιτικές, αλλά δεν θα βγουν από την Ε.Ε. διαβεβαιώνουν οι ειδικοί και οι πρώτες έρευνες μετά το κλείσιμο της κάλπης έδιναν στο στρατόπεδο του Bremain προβάδισμα 20 μονάδων.

Το σκηνικό επανελήφθη στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τους γκουρού των προγνωστικών να δηλώνουν πως ο «τυφώνας Τραμπ» θα εξασθενήσει στην κάλπη, δίνοντας πιθανότητες 90% σε νίκη της Κλίντον. Πόσες ακόμη «στιγμές Φις» αντέχει ο πλανήτης;

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία λένε τώρα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για την ανάδειξη ακροδεξιάς προέδρου, καθώς δίνουν στον Φιγιόν προβάδισμα άνω των 20 μονάδων έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Και στην Ολλανδία διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και εάν κατακτήσει την πρωτιά ο Βίλντερς, δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση. Αλλά μόνο η κάλπη θα τις επιβεβαιώσει ή θα τις διαψεύσει.

Με αυτά κατά νου θα επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του πλανήτη το Νταβός, για να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα επιτρέψουν στα άκρα, τον λαϊκισμό, τον προστατευτισμό να πάρουν το πάνω χέρι. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα αναγνωρίσουν τις απειλές, αλλά και θα καθησυχάσουν, θα στείλουν το μήνυμα ότι η παγκοσμιοποίηση, η οποία έχει μειώσει στο μισό τον αριθμό των πολιτών που ζουν στη φτώχεια, δεν μπορεί να αναστραφεί.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες, που στρέφονται σε Τραμπ και Λεπέν, που αρνούνται το σύστημα και ζητούν επίμονα αλλαγή, ακόμη και εάν δεν ξέρουν να την προσδιορίσουν, που δηλώνουν ότι προτιμούν τη βουτιά στο άγνωστο από το γνώριμο, που τους απογοήτευσε επανειλημμένα, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις «αποκομμένες από τη γη» ελίτ, όπως τις ονομάζει ο φιλόσοφος και ιστορικός των ιδεών Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ. Για εκείνους οι προειδοποιήσεις για ροπή στον εθνικισμό, τον αυταρχισμό ή τον λαϊκισμό είναι απλώς ένας «μπαμπούλας», που έχει χάσει την ικανότητα να τρομάζει.

Αν όσοι συγκεντρωθούν στο Νταβός θέλουν λοιπόν να αποτρέψουν νέες στιγμές Φις, πριν μιλήσουν για το πρόβλημα των λαϊκιστών, καλό θα ήταν να μιλήσουν για τα όσα θεωρούν πρόβλημα οι πολίτες.