Πολιτιστικά
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 14:02

Ψαραντώνης: «Με όλα αυτά που μας συνέβησαν, σκεφτόμαστε περισσότερο»

Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του, ο κορυφαίος εκφραστής της κρητικής παράδοσης, ο Ψαραντώνης, θα μας παρασύρει σε ταξίδια αρχέγονα «Εκειά που σμίγουν οι καιροί» και μας μιλά για τις συναυλίες του στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 13 έως και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του, ο κορυφαίος εκφραστής της κρητικής παράδοσης, ο Ψαραντώνης, θα μας παρασύρει σε ταξίδια αρχέγονα «Εκειά που σμίγουν οι καιροί» και μας μιλά για τις συναυλίες του στο Half Note Jazz Club, από σήμερα, Παρασκευή 13, έως και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Ο Αντώνης Ξυλούρης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έμαθε τη λύρα από παιδί, στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, τον Νίκο Ξυλούρη, αλλά είναι σαν να την ήξερε από πάντα - γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή τον οδήγησε μέσα στη μουσική.

Δίνοντας πάντα την αίσθηση πως γίνεται ένα με τη μουσική και πως η μουσική, μέσα από αυτόν, δεν έχει πια όρια, ο Ψαραντώνης κατατάσσεται στους μεγάλους masters αυτής της τέχνης σε διεθνές - αν όχι σε κοσμικό - επίπεδο, ξεπερνώντας την Κρήτη και την Ελλάδα, ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται στα θεμέλια του πολιτισμού τους.

Κάνοντάς μας να νιώθουμε πως η μουσική του είναι το αέναο ταξίδι της ζωής, αυτό που έρχεται από πολύ μακριά και πάει - αλλά πάει και εμάς - πολύ μακριά, ο Ψαραντώνης μάς μιλά για τις συναυλίες του και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το μουσικό τοπίο των νέων αυτών εμφανίσεών σας;

«Μουσική από όλη την Ελλάδα, την Κρήτη και δική μου μουσική».

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Εκειά που σμίγουν οι καιροί»;

«Το συναίσθημα… η λύπη, η χαρά, ο θρήνος… εκεί που γεννάται η μπόρα, οι αστραπές  και οι βροντές ... η μάχη».

Αναλογιζόμενος τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, τι πιστεύετε ότι μας έφερε σε αυτό το σημείο;

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι: οι πολιτικοί. Είναι το  αποτέλεσμα της κακής πολιτικής πολλών χρόνων».

Από όσα μας συμβαίνουν, τι σας απογοητεύει περισσότερο;

«Όλα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν».

Επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», τι έχει να μας διδάξει αυτή η εμπειρία;

«Με όλα αυτά που μας συνέβησαν, σκεφτόμαστε περισσότερο».

Βλέπετε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ;

«Πάντα ελπίζω».

Συντελεστές

Νίκη Ξυλούρη: τραγούδι, Λάμπης Ξυλούρης: ούτι, Γιάννης Παξιμαδάκης: λαούτο.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη, 20 ευρώ, μπαρ: 15 ευρώ, τη Δευτέρα 16/1: έκπτωση 5 ευρώ, σε όλες τις ζώνες, για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: halfnote.gr και viva.gr.